Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lunds kommun ska satsa vidare på Källby reningsverk – tvärtemot vad kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) ville. Hör de olika sidornas argument i videon. Foto: Otto Johansson/SVT

Lund håller fast vid Källby – styret röstades ner av oppositionen

Publicerad

Beslutet om att bygga om Källby reningsverk står kvar – trots Länsstyrelsens och VA Syds skepsis. Det såg opposition och Kristdemokraterna till under gårdagens extrainsatta kommunstyrelsemöte i Lund.

Det senaste som hänt innan mötet under onsdagen var att Länsstyrelsen i en första bedömningen inte ser det som troligt att Källby reningsverk får ett nytt miljötillstånd. Även VA Syd förhöll sig då skeptiska till att bygga om Källby.

Det gjorde att de styrande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, gick fram med ett förslag om att Lund skulle återansluta sig till den gemensamma lösningen inom VA Syd, Nya Sjölundaverket i Malmö, som Lund hoppat av ett år tidigare.

Röstades ner

Men på kommunstyrelsemötet röstades det ner av oppositionen bestående av Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och FörNyaLund med stöd av Kristdemokraterna.

Det innebär att beslutet från förra året där man satsar på Källby kvarstår.

– Om det går att genomföra är det väsentligt dyrare och sämre för miljön. Tre fel av tre möjliga, det är ändå lite maxat, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).

Tunnel till Malmö

Från Liberalernas håll lyfter man att man inte heller vet kostnaderna för vad det gemensamma projektet skulle kosta, då det bland annat innefattar bygget av en avloppstunnel till Malmö.

De menar även att de inte fått tillräckligt med underlag som visar på att Källby inte skulle gå att bygga om.

–Vi ser ju att det är goda möjligheter och det bästa alternativet för Lund, säger Mia Honeth(L), ledamot i kommunstyrelsen.

Kan lämna VA Syd

VA Syds ordförande Magdalena Beck (S) skickade innan beslutet togs ett brev till Lunds kommunstyrelse där man meddelade att styrelsen bedömer att man inte kan ta ansvar för att Källby byggs då man ser riskerna som för stora, något Sydsvenskan rapporterat om.

I och med detta har oppositionen även skickat in en skrivelse om att utreda ett utträde ur VA Syd för Lunds kommun.

– Det är inget vi driver men vi menar att man behöver förbereda för att ha ett alternativ, säger Mia Honeth (L).

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när Länsstyrelsens första bedömning kom:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.