Författaren och läraren Kaj Hagstedt utanför Palettskolan i Lund, en av de skolor som eldhärjades förra året. Foto: Isak Laurell/SVT

Lundabränderna inspirerar deckare för barn

Publicerad

Under våren och sommaren 2020 brann elva skolor i Lund. Den oro som eleverna uttryckte blev inspirationen för läraren och författaren Kaj Hagstedts nya bok ”Ett ett två”.

Under den period som Lund skakades av skolbränderna jobbade Kaj Hagstedt som lärare i årskurserna fyra till sex. Han märkte av att många elever var oroliga för att just deras skola skulle vara nästa att drabbas.

– Och eleverna uttryckte också ”om det går runt någon och eldar skolor, vad är nästa steg? Kan mitt hem börja brinna, eller mina föräldrars arbetsplats?”. Så inspirationen till boken kommer mycket från bränderna i Lund 2020, säger Kaj Hagstedt.

Besviken på vuxenvärlden

En annan dimension i boken är en besvikelse på att vuxenvärlden inte agerar tillräckligt snabbt.

– Kommunen nämnde att man skulle börja med övervakning, och det är ju jättebra, men det tar några månader att få igenom. Därför uttryckte många elever en besvikelse på hur vuxenvärlden hanterade detta, säger Kaj Hagstedt.

Och denna besvikelse är något som reflekteras i bokens huvudperson, tolvårige Joel, som själv ger sig ut för att fånga gärningsmannen.

I klippet berättar Kaj Hagstedt mer om bokens handling och inspiration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.