Foto: Linus Morales/Malmö stad

Lundaforskare ska borra i Limhamns kalkbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir Limhamns kalkbrott platsen för ett stort forskningsprojekt. Materialet som ska undersökas är från de geologiska tidsperioderna krita och paleogen. Forskarna vill undersöka hur södra Sverige påverkades av asteroidnedslaget som satte punkt för dinosauriernas tidsålder.

Under de närmaste dagarna kommer en borr borra upp en 60 meter lång borrkärna med material från kalkbrottet i Limhamn. Berglagren i borrkärnan kommer sedan att studeras av forskare från både Geologiska institutionen vid Lunds Universitet och Lunds Tekniska Högskola.

Forskarna hoppas få veta mer om de miljö- och livsbetingelser som rådde under slutet av dinosauriernas tid och tiden direkt efter samt hur södra Sverige påverkades av asteroidnedslaget som ledde till att dinosaurierna utrotades. Bland annat kommer borrkärnan att analyseras kemiskt och dess fossilinnehåll studeras i detalj.

Ett spännande stenbrott

Trots att kalksten täcker stora delar av världen, är den relativt outforskad i geofysiska hänseenden. Limhamns kalkbrott är den enda platsen i Sverige där gränsen mellan de geologiska tidsperioderna krita och paleogen är i viss mån lättillgänglig och nära markytan, vilket underlättar borrningen.

– Forskningsprojektet har beviljats dispens för att utföra borrningarna i naturreservatet. Tidpunkten och platsen är valda för att störa naturen så lite som möjligt, säger Mats Wirén, ekolog på gatukontoret i Malmö stad, i ett pressmeddelande.

Så här går borrningen till

Borrpunkten ligger cirka 40 meter under den naturliga markytan och cirka 15–25 meter över den vetenskapligt mycket intressanta krita–paleogen-gränsen.

Borren ”Riksriggen” är redan på plats och förberedelserna är igång. Borrhålet beräknas bli 96 millimeter i diameter med en borrkärna på 61 millimeter.

Borrmetoden innebär att cylinderformade prov, så kallade kärnor, av berggrunden plockas upp kontinuerligt under borrningen.

Inget kommer lämnas kvar i marken som kan påverka omgivningen eller senare aktiviteter i området.

Borrningarna utförs den 21-22 mars.

Källa: Malmö Stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.