Foto: TT

Lundaforskare studerar fladdermössens jakt på byten

Uppdaterad
Publicerad

Fladdermössens flygande jakt efter insekter studeras i minsta detalj av Per Henningsson och hans forskarlag på biologiska institutionen i Lund. På detta sätt vill man öka kunskapen om djurens teknik och skickliga manövrar.

Forskningsprojektet om hur bland annat fladdermöss manövrerar i luften när de jagar efter mat har pågått under ett par år.

Men först på senare år har man börjat studera mer ingående på hur djuren rör sig i luften när de inte flyger ”rakt” utan istället hur och på vilket sätt de navigerar i luften när de väjer för exempelvis vindpustar eller träd.

– Vi har studerat aerodynamik länge men nu har ju även tekniken gått framåt vilket gör att vi kan se mycket mer, säger Per Henningsson som är forskare vid biologiska institutionen i Lund.

Studeras i vindtunnel

I hans forskningsprojekt tittar man bland annat på fladdermössens teknik genom att låta dem flyga i en vindtunnel och jaga efter insekter. Man använder sig även av laser och ånga i vindtunneln.

– Det gör vi för att vi kan på så sätt ta bild på rökpartiklarna som bildas och då se exakt hur luften rör sig.

– Då sätter vi exempelvis en mjölmask på en pinne och förflyttar den allteftersom fladdermusen försöker fånga den. På så sätt kan vi analysera vingarnas kraft och helt enkelt göra uppskattningar på energiåtgång beroende på hur den rör sig, säger Per Henningsson.

I forskningsprojektet studeras också fåglar och insekter på samma sätt. Och det finns både skillnader och likheter mellan de tre grupperna, även om Per Henningsson menar att likheterna dominerar av det man hittills sett. Det som främst skiljer dem åt är vingarna som ser ganska olika ut inom grupperna.

Forskning överraskar

Fladdermusen är känd för sin något dåliga syn och förlitar sig därför mer på hörseln, och har förmågan att ekolokalisera sig på ett annat sätt än de andra grupperna. Just den art som Per och hans kollegor valt för studien är en långörad fladdermus som flygande fångar sin mat genom olika manövers.

– Studien är ju pågående i detta nu så vi har inga färdiga resultat på något, men som i all forskning så blir man ju överraskad, även om vi redan nu vet att likheterna mellan grupperna är stora.

Innan årets slut hoppas man kunna presentera något resultat.

– Förhoppningsvis! Men det tar längre tid än man tror, alltid, säger Per Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.