Karin Aggestam, professor i statsvetenskap, hoppas på kontruktiva samtal i Backåkra. Foto: Maria Strömvik

Lundaprofessor hoppas på tyst diplomati i Backåkra

Uppdaterad
Publicerad

Karin Aggestam forskar om konflikter och fredsbevarande insatser. Hon tror att mötet på Dag Hammarskjölds gård kan vara positivt för samtalsklimatet när det gäller Syrienkonflikten.

 – Vi ska vara glada om det sås ett frö som kan växa och resultera i någonting positivt framöver, säger Karin Aggestam, professor i statsvetenskap i Lund, inför säkerhetsrådet möte i Backåkra.

Karin Aggestam forskar bland annat om konflikter och fredsbevarande insatser. Hon tror att Syrien står överst på agendan när medlemmarna i säkerhetsrådet träffas i Backåkra i dag.

– Det har varit och är ett hätskt tonläge i världspolitiken efter användingen av kemiska vapen i Syrien. Jag tror inte man ska ha för stora förhoppningar på vad som kan komma ut av mötet men förhoppningsvis finns det en vilja att lyfta blicken, säger Karin Aggestam.

Hon tror att den småskaliga miljön där mötet hålls kan vara positiv för samtalsklimatet. Konferensrummet med Dag Hammarskjölds porträtt på väggen och möbler från tiden då han var verksam som FN:s generalsekreterare kan inspirera till goda samtal och idéer.

Konstruktiva samtal

– Vi kan hoppas att det kommer att växa fram alternativa idéer i samtalen i Backåkra som kan utvecklas till någonting konstruktivt framöver, säger Karin Aggestam.

Hon säger att Dag Hammarskjöld talade om tyst diplomati och behov av konfidentiella förhandlingar för att kunna låsa upp dödlägen och frysa förhandlingspositioner.

– Det kan vara bra att inte ha mediabevakning hela tiden utan att deltagarna får möjlighet att sondera och tala fritt, säger Karin Aggestam.

God stämning privat

Hon upplever att det finns en god stämning mellan ambassadörerna privat. Det såg hon när de sammanstrålade i Lund under fredagen för att bland annat besöka forskningsanläggningen ESS och lyssna på ett föredrag av Karin Aggestam där hon bland annat talade om tre personer som inspirerat till att tänka nytt kring konfliktlösning och fredsdiplomati.

Dessa är Samuel Pufendorf, Lunds universitets första professor som räknas som en av grundarna av folkrätten, Dag Hammarskjöld, som insåg behovet av konfidentiella förhandlingar och preventiv diplomati för att nå framgång och Cynthia Enloe, professor i internationella relationer och hedersdoktor i Lund, som betonar vikten av att få med kvinnor i fredsdiplomatin.

Ett frö som kan växa

– Dag Hammarskjölds vision var att hitta lösningar i mycket svåra internationella konflikter. Jag hoppas att säkerhetsrådet kan se framåt och bortom de akuta kriserna. Det är lätt att måla pessimistiska scenarion men vi måste lyfta blicken, säger Karin Aggestam.

Hon hoppas att det sås ett frö i Backåkra under lördagen som kan växa till någonting positivt för världsfreden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.