Under lördagen brann det på en åker nordost om Lund. Det är en av anledningarna till att kommunen nu avråder från att elda i naturen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lunds kommun avråder starkt från eldning i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen brann det på en åker utanför Lund. Dessutom har räddningstjänsten syd och SMHI utfärdat varningar om risk för skogsbrand. Mot denna bakgrund går Lunds kommun nu ut och avråder från att göra upp eld i skog och mark.

– Det handlar om att vi vill försöka vara så proaktiva som möjligt. Med uppmaningen hoppas vi att fler ska tänka till innan de gör upp eld, säger Annika Henning, pressansvarig på Lunds kommun.

Under söndagen utfärdade SMHI en risk för skogsbrand för hela Skåne utom Österlen. Räddningstjänsten syd varnar dessutom för att det råder hög brandrisk i Lund, Malmö och Burlöv.

Enligt räddningstjänsten syd ska den som känner sig grillsugen vara försiktig.

– Man får göra en bedömning om man verkligen måste elda. Och ska man göra det bör man ha vatten i närheten och göra det på fasta grillplatser eller använda grill med ben om man är på sin egen tomt, säger Angelica Anbring vid räddningstjänsten syd.

Hur kommer det sig att Lunds kommun inte utfärdar ett eldningsförbud?

– Det beror på att det behöver vara extra hög risk över en längre period för att man ska kunna utfärda ett förbud, säger Annika Henning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer