Foto: Kennet Ruona/Lunds kommun/Janerik Henriksson/TT

Lunds kommunalråd kräver stopp för vaccinpasstrulet

Publicerad

Lunds kommunstyrelsordförande Philip Sandberg (L) kräver nu en snabb lösning på vaccinpassproblematiken som drabbar utbytesstudenter och forskare. Trots att de är fullvaccinerade kan de inte få giltiga bevis.

– Det har kommit mängder med reaktioner till mig om detta bara den senaste veckan, säger han.

Sedan den första december efterfrågas vaccinpass på de flesta offentliga tillställningar med fler än 100 gäster inomhus. För personer som vaccinerats i Sverige och har ett svenskt personnummer är ett sådant enkelt att beställa till sin digitala brevlåda. Men för många av de utbytesstudenter och forskare som befinner sig i Lund har detta lett till problem. Kommer de från länder utanför EU, exempelvis USA, Australien och Japan, kan de inte omvandla sina vaccinpass till den svenska motsvarigheten.

Lund drabbas hårt

I Lund, en stad med stora internationella utbyten, har detta lett till påtagliga problem. Kommunstyrelsens ordförande, Philip Sanberg, har blivit kontaktad av många utländska medborgare som begränsas i sin vardag trots att de är fullvaccinerade. Tillsammans med Erik Renström, rektor på Lunds Universitet, har han nu skrivit ett brev till E-hälsomyndigheten med krav om att en lösning på problemet måste påskyndas.

Coronavirus i Skåne

– Det är väldigt många som påverkas och jag menar att det här inte är bra för Lund eller Sverige om internationell spetskompetens väljer bort oss på grund av byråkrati, säger Philip Sandberg och fortsätter:

– De här lösningarna finns redan på plats i många andra europeiska länder.

Teknisk lösning på gång

Vi har i skrivande stund ännu inte fått en kommentar från E-hälsomyndigheten angående brevet och den problematik som lyfts men i ett tidigare inslag berättar avdelningschefen Annemieke Ålenius att en lösning är på gång.

– Det har länge hävdats att det jobbas på en teknisk lösning men den är inte på plats och under tiden är det många personer som drabbas negativt. Någon gång måste det vara färdigutrett. Det måste bli verkstad, säger Philip Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet