Torbjörn Tegnhammar (M) och Charlotte Bossen (C) lägger fram en budget för Malmö.

M och C presenterade liberal budget – utan Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Centern i Malmö presenterade på torsdagens sin budget för 2019. Den bär tydliga spår av partiet som bytte sida.

– Jag vill säga att det är en liberal budget vi presenterar, säger Charlotte Bossen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö

Dagen efter att Socialdemokraterna och Liberalerna deklarerat att de tänker styra Malmö tillsammans de kommande fyra åren presenterar ledarna för Centerpartiet och Moderaterna sin budget, som de har tagit fram tillsammans med Liberalerna.

– Vi håller fast vid den budget vi kommit överens om, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Han säger att L, C och M skulle haft ett gemensamt pressmöte för att presentera budgeten men att Liberalernas gruppledare, Roko Kursar, valde att hoppa av på tisdagskvällen. Samma kväll som en majoritet av Liberalernas medlemmar i Malmö beslöt att anta budet från Socialdemokraterna.

Satsningar på välfärd och trygghet

Budgeten som partierna presenterar innehåller satsningar inom skola, äldreomsorg, trygghet och miljö.

– Vi vill har hundra kommunala ordningvakter, ökad kameraövervakning, bättre belysning och fler och snyggare fysiska hinder vid torg och andra utsatta platser, säger Torbjörn Tegnhammar.

Han säger att de även vill tillsätta två nya tjänster inom kommunen; en hederssamordnare och en äldreombudsman.

– Det är viktigt att äldre personer känner att de har valfrihet. De ska kunna vända sig till en äldreombudsman för att få hjälp och råd, säger Torbjörn Tegnhammar.

Kravet på en kommunalt anställd äldreombudsman har bland annat kommit från pensionärernas intresseorganisation, SPF.

Högre lärarlöner

Både C och M vill satsa på skolan. De vill ge lärarna mer i lön och ha nivåbaserad undervisning.

– Det är viktigt att vi kan konkurrera med kranskommunerna och erbjuda högre löner till lärare som arbetar i Malmö, säger Charlotte Bossen.

För att få råd med satsningarna inom de så kallade mjuka nämnderna, som funktionsstödsnämnden, vill C och M spara pengar inom administrationen i stadshuset och i de hårda nämnderna, som stadsbyggnadsnämnden, samt inom kulturnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.