För några veckor sedan verkade M och SD ganska överens om att styra tillsammans. Nu är läget annorlunda. På bilden Mikael Efverman (M), till vänster, och Filip Persson (SD), till höger. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

M och SD bryter i Bromölla – båda partierna går i opposition

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inte något styre med M och SD i Bromölla. Förhandlingarna har strandat. SD kallar M:s förslag ”verklighetsfrånvända” medan M kallar SD för ”oerfarna”.

SD och M har förhandlat med KD och Alternativet om ett nytt styre i Bromölla. SD ska ha haft en kravlista på nio punkter som M inte gick med på.

– Det var inga kontroversiella punkter men Moderaterna gick inte med på något av kraven, säger Filip Persson (SD)

Mikael Efverman (M) säger att de inte alls var emot alla punkterna i sig – utan hur de lades fram. När partierna träffades på onsdagskvällen skulle de skriva under en avsiktsförklaring som de formulerat tillsammans, enligt Efverman.

– Då lade de plötsligt fram en lista och säger att det är deras absoluta krav för att ingå i ett gemensamt styre. Då blir jag väldigt besviken.

”M:s förslag verklighetsfrånvända”

Ni har ju sagt förut att det viktigaste för Bromölla är att ett handlingskraftigt majoritetsstyre kommer på plats. Är de här nio punkterna viktigare?

– Ja, det är de faktiskt. Det är viktigt att Bromölla får ett handlingskraftigt majoritetsstyre – men det som är ännu viktigare är att det här majoritetsstyret i så fall bedriver en vettig politik och att det inte blir någon form av enmansshow, säger Filip Persson (SD).

Mikael Efverman tolkar Filip Perssons uttalande som att SD inte förstått vad partierna pratat om under mötena.

– Vi var överens om att vi skulle göra en förändringsresa. Det ropades ”hallelujah” från deras sida och de sa att vi hade jättebra idéer. Detta är mycket märkligt.

Enligt SD har det däremot inte funnits en sådan samsyn gällande förändringsarbetet som M hävdar.

”S och SD får ta ansvar”

Nu meddelar både M och SD att de går i opposition. Ansvaret att få ihop ett styre lägger de över på varandra.

– S och SD får ta ansvar för detta. Vi går i aktiv opposition nu, säger Mikael Efverman.

När SVT når Jenny Önnevik (S) har hon inte hört om SD och M:s besked.

– Det kommer som en överraskning. Jag har suttit i möten hela dagen. Vad vi ska göra nu är en fråga vi får diskutera i vårt parti, säger Önnevik.

För några veckor sedan var tonläget annat i Bromölla:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska M, KD och SD utgöra Bromöllas nästa styre? Kanske. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer