Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SD styrde i Bromölla lade de fram ett besparingsförslag om att flytta mellanstadiet från Gualövs skola som är i bakgrunden av bilden. Att spara in på landsbygdsskolor är dock inte aktuellt nu. I videoklippet får du följa med Filip Persson och Daniel Jerneholt när de försöker ragga väljare i Gualöv. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

SD i Bromölla hoppade av styret – nu vill de ha makten igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra valet försökte Sverigedemokraterna styra Bromölla – men 2020 lämnade de i stället över makten till Socialdemokraterna. Nu hoppas de att kommuninvånarna ska ge dem chansen en gång till.

Sverigedemokraterna fick 29 procent av rösterna i kommunvalet i Bromölla 2018. De fick ordförandeposten i kommunstyrelsen och försökte styra kommunen i minoritet.

Men de hade svårt att skapa samarbeten för att få igenom sin politik och efter flera lokala avhopp från partiet i augusti 2020 kastade SD i Bromölla in handduken och gick istället i opposition.

Valet 2022 Skåne

– Det är jobbigt att styra i minoritet när man har en aktiv majoritet emot sig, säger Filip Persson, gruppledare för SD i Bromölla, om varför de gick i opposition.

Nu vill de ha makten igen – men bara om de lyckas få ihop ett majoritetsstyre.

I videoklippen får du följa med när partiet försöker ragga röster i Gualöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet