Foto: SVT

M rasar i Skåne och Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Moderaterna fortsätter att minska i Skåne och Blekinge men ökar för Centern och Liberalerna. Sverigedemokraterna ökar visserligen i Malmö, men tappar väljare i resten av Skåne och Blekinge.

I maj svarade 4.800 personer vilket parti som står dem närmast alternativt vilket parti de har störst sympatier för. Väljarundersökningen har gjorts av Statistiska centralbyrån, SCB.

Anders Sannerstedt. Foto: Axel Rydén

– Jag vet inte om man kan dra alltför våldsamma slutsatser utifrån de nya siffrorna, säger Anders Sannerstedt, före detta universitetslektor och docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

– Moderaterna har backat och Centerpartiet har gått framåt. Men det är ju tendenser som vi kunnat se över hela landet på senare tid.

Socialdemokraterna störst

Skåne är uppdelat i två områden; Stormalmö med Malmö, Lund, Trelleborg, Staffanstorp, Burlöv, Vellinge, Kävlinge, Lomma, Skurup, Höör, Eslöv och Svedala och resten av Skåne tillsammans med Blekinge.

– Vi har gjort denna uppdelning för att få ett statistiskt säkerställt material, säger Regina Vilkéns, undersökningsledare på SCB.

Socialdemokraterna är det största partiet i både Stormalmö (27,5 procent) och i resten av Skåne och Blekinge (28,3 procent). Men regeringspartiet har tappat fyra procentenheter i Stormalmö sedan en jämförbar mätning gjordes i november i fjol.

I resten av Skåne och Blekinge är siffran densamma som i november i fjol, det vill säga drygt 28 procent.

– Dessa siffrorna är dock inte statistiskt säkerställda, säger Regina Vilkéns på SCB.

Moderaterna är sammanlagt andra största parti. De har 23,2 procent stöd i Stormalmö och 16,3 procent i resten av Skåne och Blekinge.

Sverigedemokraterna kommer på tredjeplats med 17,2 procent i Stormalmö och 21,3 procent i resten av Skåne och Blekinge.

Många är osäkra

Inom Alliansen har Moderaterna tappat medan Liberalerna och Centern har ökat. Kristdemokraternas sympatisörer har mer än halverats i Stormalmö, medan de blivit något fler i resten av Skåne och Blekinge från november i fjol till maj i år.

Liberalerna har gått kraftigt framåt och mer än fördubblat sina sympatisörer i Stormalmö. Samma sak gäller för Centern, som även gått framåt inom resten av Skåne och Blekinge.

Sverigedemokraterna har ökat i Stormalmö men minskat i resten av Skåne och Blekinge från november till maj. I maj var det 17,2 procent som sa att de sympatiserade med SD. I resten av Skåne och Blekinge 21,3 procent. Siffrorna är dock inte statistiskt säkerställda.

Miljöpartiet, har tappat något i Stormalmö men har ökat inom resten av Skåne och Blekinge. Vänstern har ökat något i Stormalmö men minskat i resten av Skåne och Blekinge.

– Värt att notera att de finns många väljare som är osäkra och svara att det inte vet vilket parti de sympatiserar med, säger Regina Vilkéns.

Drygt 13 procent har svarat ”vet ej” i SCB:s undersökning i maj. Bland ungdomar och förstagångsväljare uppger ungefär var fjärde att de inte vet vilket parti de står nära alternativt sympatiserar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.