Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) tycker det är ”ynkligt” att Staffanstorp, som leds av Christian Sonesson (M), inte kan ta emot fyra kvotflyktingar. Hör båda argumentera i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

”Ynkligt!” – osämja bland skånska moderater om Staffanstorps flyktingvägran

Uppdaterad
Publicerad

Vellinges moderata kommunalråd Carina Wutzler är starkt kritisk till att Staffanstorp vägrat ta emot fyra kvotflyktingar. Ynkligt, skriver hon i sociala medier.

På torsdagen skulle moderatstyrda Staffanstorps kommun ha tagit emot fyra kvotflyktingar men när kommunen inte ville ställa upp, skickades flyktingarna istället till Vellinge.

”Ynkligt! Det är det ord som känns mest rätt över Staffanstorps agerande att vägra ta emot de fyra kvotflyktingar som anvisats kommunen enligt bosättningslagen”, skriver Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge på Facebook.

Carina Wutzler är precis som sin moderata partivän i Staffanstorp, kommunalrådet Christian Sonesson, kritisk till bosättningslagen. Men hon menar att kommunerna måste följa lagen.

– Vi har tidigare krokat arm men här tycker vi inte lika och det har jag skrivit till honom, säger Carina Wutzler till SVT Nyheter Skåne.

Sonesson överraskad

– Jag trodde kanske inte att jag skulle få uppleva den dag då moderater i Vellinge försvarade flyktingmottagande på bekostnad av det kommunala självstyret, säger Christian Sonesson (M).

Han anser inte att Staffanstorp brutit mot lagen när flyktingarna istället anvisades till Vellinge.

– Nu kom det ju inga flyktingar till Staffanstorps kommun, utan det avbröts ju innan och därmed har vi inte fått någon anvisning till oss. Så jag anser inte att vi brutit mot någon lag, säger Christian Sonesson (M).

Hör mer av Carina Wutzler och Christian Sonesson i klippet ovan.

Kritik från Östra Göinge

Även Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, reagerar starkt på Staffanstorps agerande. Han skriver i ett sms till SVT Nyheter Skåne:

”Jag har länge kämpat för en bättre fördelning så att alla kommuner hjälps åt med det flyktingmottagande som Sverige åtar sig. Därför är det beklämmande att Staffanstorp väljer att vägra ta emot fyra personer i detta läge. Resultatet blir då att någon annan kommun får ta deras andel. Det är förödande och riktigt dåligt.”

Flera andra ledande skånska moderata kommunpolitiker är mer återhållsamma i sina kommentarer.

Bosättningslagen

  • Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016 efter att ha röstats igenom av samtliga partier i riksdagen utom SD.
  • De som omfattas är personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar eller skyddsbehövande samt deras anhöriga.
  • När fördelningen görs mellan kommunerna ska hänsyn tas till kommunens storlek, arbetsmarknadsläget samt hur många nyanlända och ensamkommande som tidigare tagits emot.
  • Innan bosättningslagen trädde i kraft skedde fördelningen genom att Migrationsverket förhandlade med kommunerna. Regeringen lade fram förslaget dels för att få till en jämnare fördelning mellan kommuner och dels för att få fram fler platser.

Källor: Migrationsverket och riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.