Madsen erkänner att han styckat Kim Walls kropp

Uppdaterad
Publicerad

Peter Madsen erkänner att han styckat Kim Walls kropp och kastat delarna i Kögebukten. Samtidigt ändrar han sin egen förklaring en gång till och uppger att Kim Wall dog av en koloxidförgiftning ombord på ubåten, när han själv var uppe på däck.

Sedan tidigare har Peter Madsen varit häktad misstänkt för att ha dödat journalisten Kim Wall, nu har brottsrubriceringen utökats. Madsen är nu även misstänkt för sexbrott med särskilt försvårande omständigheter. Kim Wall har tillfogats sticksår i nedre delen av bålen.

– Det måste finnas ett sexuellt motiv, det utgår vi ifrån, säger Jens Møller Jensen, kriminalinspektör vid Köpenhamnspolisen, till SVT.

Madsens nya förklaring om att Kim Wall ska ha dött av koloxidförgiftning blev känd för polisen vid ett förhör den 14 oktober.

– Denna förklaring ger naturligtvis polisen anledning att hämta in ytterligare utlåtanden från rättsläkarna och försvarets ubåtsexperter, säger polisinspektör Jens Møller Jensen i ett pressmeddelande.

Polisen hävdar också att Madsen själv har berättat att den såg som hittades i havet för ett par veckor sedan är den som han använde i samband med styckningen.

Huvudförhandling i mars

Polisens utredning är på väg att bli klar. Rätten har avsatt åtta dagar till huvudförhandlingen i mars 2018.

– Det finns fortfarande saker som behöver efterforskas, men målet är i stora delar klart. Jag förväntar mig att det tas ställning till åtalsfrågan innan årsskiftet, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen, i pressmeddelandet.

Under de senaste 14 dagarna har den danska polisen genomfört flera dyk i Kögebukten för att hitta fler kroppsdelar från Kim Wall. Polisen har också letat efter Peter Madsen och Kim Walls mobiltelefoner, men utan resultat.

Tidigare under måndagen meddelade Peter Madsens advokat att han går med på att omhäktas till den 15 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.