Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen. Foto: Hendrik Henzel/Coleen Jose och TT

Peter Madsen gav sin version av hur Kim Wall dog

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkte Peter Madsen gav under onsdagen sin version om vad som hände dagen då Kim Wall dog. Han menar att anledningen till hennes död beror på att han inte ställt in ubåtens ventiler på ett korrekt sätt.

Enligt Peter Madsen skulle en ventil vara helt öppen och en stängd. Då han befann sig i maskinrummet för att ställa in ventilerna glömde han detta och ventilerna ställdes därför inte in korrekt.

– Jag begår ett fatalt fel, sa han under förhöret.

Peter Madsen lämnade därefter maskinrummet och gick upp på däck. Kim Wall ska ha befunnit sig i mässen. Båtens motorer ska ha stängts av och luckan ned till ubåten ska inte ha gått att öppna under 5-15 minuter.

– Det är mycket förfärligt att veta att hon är inne i ubåten och att jag inte kan komma ned till henne, sa Peter Madsen.

När han till sist öppnade luckan och kom in i ubåten märkte han att Kim Wall var död.

– Den värld jag existerar i rasar fullständigt samman.

Skickade sms till dåvarande frun

Åklagare Jakob Buch-Jepsen pressade Peter Madsen på fler punkter om vad som hände den 10 augusti. Kort efter Kim Wall dött har Peter Madsen skickat ett sms till sin dåvarande fru. Där står det: ”Jag är på äventyr med Nautilus, seglar i månljus”. Sms:et innehöll också ”kram” till parets katter.

– Det är möjligt för dig att skicka ett sms till din dåvarande hustru. Men du kan inte ringa efter hjälp, sa åklagaren.

– Nu går du för långt, svarade Peter Madsen.

”Jag har en mordplan”

Peter Madsen frågades också ut om sms:en som skickades till hans väninna den 4 augusti. Där står det: ”Jag binder fast dig och genomborrar dig med ett spett så kommer hobbykniven fram och tittar på din hals, var är pulsådern?”. Sms-konversationen fortsätter med: ”Du ska bindas fast i Nautilus” och ”Jag har en mordplan klar”.

Peter Madsens förklaring under förhöret var:

– Helt absurt att man skulle ha ett sådant sms-samtal av den karaktären och sen gå ut och göra så. Det gör ingen förnuftig människa.

Senare berättade han att sms-konversationen med väninnan var ett rollspel.

Nekar till att ha lagt filmerna på hårddiskar

Vid tidigare rättegångsdagar har rätten visat filmer innehållande sex och våld som funnits på Peter Madsens dator och externa hårddiskar. Han säger sig ha sett en del av filmerna, men ville inte bekräfta att det är han som har lagt dit dem på hårddiskarna.

– Andra i huset har också haft intresse för märkliga ting.

Kim Walls föräldrar på plats

Kim Walls mamma berättade i rätten om hur familjens liv totalförändrades efter deras dotters bortgång. Hon berättade även att familjen nästan inte har något privatliv längre.

– Den massiva exponeringen har varit fruktansvärd, sa mamman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet