Ytterligare fängelsestraff för Peter Madsen

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdömde Peter Madsen döms till fängelse i ett år och nio månader för att ha flytt från Herstedvester fängelse i oktober, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Vid flykten, som avbröts efter kort tid, höll han en fängelspsykolog som gisslan, hotade fängelsevakter och försökte kapa en bil. Han hotade också flera polismän.

50-årige Peter Madsen avtjänar ett livslångt fängelsestraff för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Nu döms han återigen, den här gången för flyktförsöket, då han med hjälp av en pistolattrapp och en bombattrapp hotade först en fängelsepsykolog och sedan en fängelsevakt och på det sättet lyckades ta sig ut ur fängelset.

För det får han ytterligare fängelse i ett år och nio månader.

– Det är osedvanligt grovt, det som du har utsatt andra människor för, och det är en osedvanligt grov överträdelse du har begått vid denna flykt, säger domare Martin Broms i tingsrätten i Glostrup.

Attrapp av gips

Madsen uppger att han började smida flyktplaner eftersom han ansåg att förhållandena på fängelset var dåliga och att han befarade att de skulle bli ännu sämre, efter krav som uttryckts av politiker.

Pistolattrappen tillverkades av gips och bombattrappen av penslar, sladdar och material som skulle se ut som sprängmedel, enligt Madsen.

Men när han tagit sig ut ur fängelset följde två fängelsevakter efter. De kunde sedan ge polisen exakta upplysningar om var Madsen befann sig. När poliserna grep honom, några hundra meter från fängelset, hade han försökt kapa en skåpbil genom att hota föraren.

Högre säkerhetsnivå

Den uppmärksammade händelsen har lett till skärpta säkerhetsrutiner på danska fängelser. Det har bland annat visat sig att Madsen kunnat gå omkring med en ryggsäck inne i fängelset utan att någon ingripit. Efter flyktförsöket har han flyttats till Storstrøms fängelse på Falster, som har en högre säkerhetsklassning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.