Under onsdagen fortsatte den sista rättegångsdagen mot Peter Madsen i hovrätten. Foto: TT

Peter Madsen döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställde på onsdagen tingsrättens dom att Peter Madsen ska dömas till livstids fängelse för mordet på Kim Wall.

Madsen överklagade inte själva skuldfrågan som innefattar mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Han överklagade strafflängden och ville ha det tidsbestämt till 14-16 år. Men Östra landsretten, den danska motsvarigheten till hovrätten, valde alltså att fastslå tingsrättens dom och Madsen döms till livstids fängelse – ett straff som i Danmark bara ges för de värsta morden.

Byretten, motsvarigheten till svenska tingsrätten, valde att inte ge något skadestånd till familjen. Det ändrar nu hovrätten på och Kim Walls föräldrar får 328 000 danska kronor i ersättning och pojkvännen får 150 000 kronor.

Mordet på Kim Wall

Åklagaren: ”Inte överraskad”

Åklagare Kristian Kirk yrkade på livstids fängelse eller i andra hand förvaring, inlåsning på obestämd tid.

– Jag är nöjd över domen, den överraskade mig inte, sa åklagare Kristian Kirk efter att domen presenterats.

Åklagare Kristian Kirk. Foto: Kenneth Sundin

Peter Madsens advokat, Betina Hald Engmark, var förvånad över hovrättens dom:

– Vi är överraskade. Nu måste vi läsa domen i lugn och ro innan vi bestämmer för oss för vad vi ska göra.

Så var sista rättegångsdagen

Åklagare Kristian Kirk refererade till flera livstidsdomar i sin argumentation. Han förde fram att mordet på Kim Wall var planerat och att det är väldokumenterat att Madsen har haft ett stort intresse för sexuellt våld. Att det däremot blev Kim Wall som blev offer, var inte planerat under en längre tid, utan det var tillfälligheter som gjorde att det blev hon.

– Hur mycket ska det till om det här bestialiska mordet inte leder till livstid. Hur mycket ska det till för att någon ska få en livstidsdom?, sa han under sitt anförande.

– När jag tittar på Peter Madsen, och det gör jag nu, så kan jag inte se något straff som skulle vara för hårt för honom, sa åklagaren och tittade länge på honom.

Ville ha mildare straff

Betina Hald Engmarks argumenterade för ett mildare straff.

– Jag och min klient är helt överens om att vi kan argumentera för en förmildring av byrettens livstidsdom, sa hon.

Peter Madsen fick under dagen möjlighet att uttala sig. Han vände sig då till Kim Walls anhöriga och sa att han är förfärligt ledsen för det som har inträffat.

Anhöriga på plats

Enligt SVT Nyheter Skånes reporter som befann sig i rättsalen var Peter Madsen iklädd svart t-shirt och svart kavaj.

Föräldrarna och pojkvännen var med under den sista rättegångsdagen. Tre anhöriga till den morddömde var också i salen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet