Madsenrättegång: Första dagen med fokus på repetition slut

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startade hovrättsförhandlingarna i Köpenhamns Östre Landsrätt mot livstidsdömde Peter Madsen. Rättegången kommer enbart att handla om straffets längd och inte om u-båtsbyggarens skuld i mordet på journalisten Kim Wall.

Vid 10-tiden anlände Madsen till rätten klädd i kavaj och t-shirt. Enligt SVT:s reporter på plats såg sig Madsen om när han kom in i rättsalen, men satte sig snabbt ner bredvid sin advokat Betina Hald Engmark och tittade ner i datorskärmen. Håret är kortklippt och han är iklädd mörk kavaj, precis som under förhandlingen i byretten.

Rättegångsdagen inleddes med att nye åklagaren Kristian Kirk läste upp domen från Köpenhamns byrätt, tingsrätten, för de tre juristdomarna och tre nämndemän. Det är en detaljerad redovisning av förloppet som ledde fram till Kim Walls död och hur Madsen gjorde sig av med kroppen.

Mordet på Kim Wall

– Vi har inte samlats här för att avgöra om Peter Madsen är skyldig i åtalet som väcktes mot honom. För det är han, säger Kristian Kirk Petersen med hänvisning till byrettens fällande dom.

Utförlig beskrivning

Åklagaren menar att han behöver visa på en del obehagliga omständigheter som ledde till Kim Walls död även om Madsen redan är dömd i skuldfrågan. Kristian Kirk säger i sitt föreläggande att han vill att den nya rättenens ledamöter ska få se vad som hände mer utförligt eftersom brottet handlar om straff som livstids fängelse eller förvaring.

Åklagaren Kristian Kirk Foto: TT

Enligt SVT:s reporter befinner sig Kim Walls föräldrar i rättssalen. Rättegången är välbevakad av journalister, om än något färre än i byrätten.

Madsen tittar inte upp

Peter Madsen tittar inte upp när åklagaren visar bilder inifrån u-båten, Kim Walls sista sms till pojkvännen och bilder på de skador som fanns på Kim Walls kropp. Han tittar i sin advokats papper och följer med i dem.

– Med utgångspunkt från obduktion och rättsmedicinsk expertis så är det helt klart att Kim Wall var i livet när hon tillfogades en del av skadorna, säger åklagaren Kristian Kirk.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark tycker att åklagaren blommat ut för mycket i sin redogörelse och vill att rätten tittar på det.

-  En föredragning vid ett överklagande ska vara objektivt och rätten ska lägga vikt på de saker som har med strafflängden att göra, säger hon.

Repetition från byretten

Efter lunchuppehållet har Betina Hald Engmark läst upp Peter Madsens alla förklaringar från byretten till vad som hände och hon låter det ta tid. Det handlar om hans bakgrund som u-båtsbyggare, hans rymdlaboratorium och hans kontakter med vänner och vänninor. Madsen själv sitter och lyssnar och pillar med en penna.

Den 47-årige u-båtsbyggaren dömdes i Köpenhamns byrätt, tingsrätten, den 25 april, för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden på journalisten Kim Wall. Han dömdes mot sitt nekande men accepterade domen. Nu har han överklagat straffet.

Förhandligarna återupptas på onsdag om en vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet