Advokaten Ingela Hessius har följt rättegången. Foto: TT/SVT

Advokat Ingela Hessius: Därför fälldes Peter Madsen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall samt brott mot griftefriden och sexualbrott under försvårande omständigheter. Advokat Ingela Hessius reder ut varför han dömdes.

Tekniska bevisningen

– När man ser på den samlade bevisningen som åklagaren har presenterat så fann domstolen ingen annan rimlig förklaring än att Madsen har bragt Kim Wall om livet, säger hon.

Mordet på Kim Wall

Den tekniska bevisningen mot Peter Madsen består av flera delar, enligt advokat Ingela Hessius som följt rättegången: rättsläkarutlåtandet, undersökningar på ubåten, de redskap som Madsen har använt och fynden i hans dator.

– Han har förberett dådet genom att ha med sig ett antal olika verktyg. I mångt och mycket stämmer skadebilden på Kim Walls kropp överens med de saker som han har fört med sig till ubåten, vilket har visat att dådet har varit förberett och planlagt, säger Ingela Hessius.

I Peter Madsens dator har man funnit många våldsfilmer av sexuell karaktär och hans sökningar på nätet visar att han varit intresserad av våld mot kvinnor.

Rättsläkarutlåtandet

Enligt rättsläkarna tyder allt på att dödsorsaken är skärande våld eller kvävning, berättar Ingela Hessius. Trots att andra dödsorsaker inte kan uteslutas har man alltså inte funnit något som styrker Madsens version – att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning till följd av undertryck i ubåten.

– Man har inte hittat något som helst spår av förgiftning i hennes kropp. Det som Madsen sa i sin senaste version var att det hänt en olycka där Kim Wall blev förgiftad. Några sådana spår har det inte funnits, säger Hessius.

Rättspsykiatrisk undersökning

Peter Madsen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den har visat att han har psykopatiska och narcissistiska drag, att han är patologisk lögnare och sexuellt avvikande, enligt Hessius. Undersökningen görs för att se om han ska särbehandlas i juridisk mening och utgör ingen bevisning i sig.

– Hans personlighetsstörningar är ingen bevisning, men det är klart att det blir intressant som en förklaring till hans beteende nu när han har funnits skyldig. Hur han har kunnat genomföra ett dåd av den här karaktären.

Madsens trovärdighet ”lika med noll”

En faktor bakom att Peter Madsen funnits skyldig är att han inte bedöms vara trovärdig enligt domutlåtandet.

– De säger uttryckligen att hans trovärdighet är lika med noll eftersom han har lämnat tre olika berättelser utifrån vad som har framkommit under resans gång. Han har ändrat sig utifrån de fakta som han har ställts inför, säger Hessius.

– Först hade han satt i land henne på en ö. Sen när den första kroppsdelen hittades så sa han att hon varit med om en olycka och fått en lucka i huvudet. Sen ändrade han sig igen och hävdade att hon dött av kolmonoxidförgiftning.

Samlad bedömning bakom domen

Att Peter Madsen nu döms till livstidsfängelse för mordet på Kim Wall beror på en samlad bedömning utifrån den tekniska bevisningen och vittnesbevisning.

– Den sammantagna bevisningen har lett till att det kan vara ställt utom rimligt tvivel att han har mördat henne och utsatt henne för väldigt svårt sexuellt våld, säger Ingela Hessius.

Peter Madsen döms till livstids fängelse och straffet kan tidsbestämmas först efter tolv år. Madsens advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet