Den 174 sidor långa domen lmot Peter Madsen lämnades ut under tisdagen. Foto: TT

Domen mot Madsen: Bristande trovärdighet blev hans fall

Uppdaterad
Publicerad

Bristande trovärdighet och skadorna på Kim Walls kropp, blev ubåtsbyggaren Peter Madsens fall. Det framgår av den färdigskrivna domen som lämnades ut av byretten i Köpenhamn på tisdagen.

Domen mot Peter Madsen är 174 sidor lång och redogör för nästan allt som kommit fram under den tolv dagar långa rättegången i Köpenhamn. Med två undantag.

Innehållet i ett vittnesmål som skedde bakom stängda dörrar framgår inte av domen. Dessutom är delar av den rättspsykiatriska utredningen maskerade i den kopia av domen som SVT Nyheter kunde hämta i Köpenhamn på tisdagen.

Mordet på Kim Wall

Livstids fängelse

Huvuddragen i domen har varit kända sedan 25 april då domskälen lästes upp av byrettens ordförande Anette Burkø.

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.

Rätten går på åklagarens linje. Av domskälen framgår att rätten inte bedömer Peter Madsen som trovärdig.

Dels har Madsen ändrat sina förklaringar om vad som hänt Kim Wall. Dels finns spår efter tecken på våld som tillfogats Kim Wall medan hon var i livet.

Rätten finner det styrkt att Peter Madsen har bundit Kim Wall i ubåten och skadat henne medan hon fortfarande var i livet och vid tidpunkten för dödens inträde eller kort därefter.

Rätten slår också fast att Madsen har ett intresse för dödande och lemlästning av människor.

Tog med sig såg

Han förberedde sig för att begå ett brott mot en en annan människas liv och kropp genom att ta med sig en rad föremål ned i ubåten, däribland en såg, resonerar rätten.

Han har också försökt locka tre olika kvinnor att åka med på ubåten under dagarna före mordet på Kim Wall.

Till det kommer att Peter Madsen flera gånger under 2017, så sent som dygnet då Kim Wall mördades, hade sökt på en film som visar en kvinna som får halsen avskuren.

I raden av omständigheter som domen vilar på nämns också att Peter Madsen berättat för ett vittne att han ville lära sig att hålla tyst och gjorde liknelsen att han var misstänkt för ett mord, att allt han sa kunde vändas emot honom.  

Nekar till mord

Rätten konstaterar att en samlad bedömning gör att man anser det bevisat att Peter Madsen mördat Kim Wall.

Madsen hävdar att han är oskyldig till mord och sexbrott men har erkänt att han styckat kroppen.

Hans advokat Betina Hald Engmark meddelade redan 25 april att domen överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet