Kim Wall försvann den 10 augusti. Nu misstänks Peter Madsen ha mördat den svenska journalisten. Foto: SVT/Tom Wall

Kim Walls pojkvän berättar om parets sista dygn

Publicerad

För första gången berättar Kim Walls pojkvän om vad som hände timmarna innan hon gick ombord på ubåten Nautilus. Enligt honom höll de en avskedsfest för sina vänner inför den flytt till Kina, som de hade planerat. Plötsligt ringde Peter Madsen och bjöd henne ombord.

Berättelsen sänds i kriminalmagasinet ”Station 2” i danska TV 2 nu i kväll. Programmet bygger bland annat på uppgifter från pojkvännen, som berättar att han och Kim Wall hade bjudit in en liten grupp människor till avskedsfest på Refshaleön, som ligger bara några hundra meter från Peter Madsens verkstad och det ställe där ubåten låg.

Dricka te

Den första gästen hade precis anlänt när Peter Madsen ringde. Kim Wall hade tidigare haft en kort mejlkorrespondens med honom om hans arbete med raketer. Nu bad han henne komma över och dricka en kopp te. Det skulle ske samma kväll ombord på hans ubåt Nautilus.

Hon frågade sin pojkvän till råds om hon skulle välja intervjun i stället för festen. De enades om turen med Madsen, eftersom det var en bra chans att göra ett reportage för ett amerikanskt magasin. Hon frågade pojkvännen om han ville följa med. Han övervägde det, men valde att stanna med gästerna, uppger danska TV 2.

Han berättar att det var ett tiotal gäster på avskedsfesten när Kim Wall gick den korta sträckan till Madsens ubåt. Kim Wall räknade med att hon skulle vara borta i omkring två timmar, och att hon därefter skulle komma tillbaka till vännerna.

Ringde polisen

Kort därefter kunde vännerna se när ubåten seglade förbi. Pojkvännen och vännerna vinkade till henne. Då fanns inga tecken på fara. De följande timmarna fick pojkvännen flera meddelanden från henne, men senare upphörde kontakten. Klockan 01.43 ringde han polisen, en stund senare larmade han sjövärnet.

Han är fortfarande mycket påverkad av händelserna och vill inte medverka i en intervju i dansk TV. Han vill heller inte att hans namn ska publiceras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet