Ubåtsägaren Peter Madsen är misstänkt för mord på journalisten Kim Wall. Foto: TT

Åklagarens teori: Madsen band fast Kim Wall före mordet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev fler detaljer kända kring åtalet mot den mordmisstänkte Peter Madsen. Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att den svenska journalisten Kim Wall ska ha bundits och torterats innan hon dödades.

I förra veckan åtalades danske Peter Madsen för mord. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen menar att Peter Madsen har planerat och mördat den svenska journalisten Kim Wall. Däremot är dödsorsaken fortfarande oklar.

Under tisdagen släppte åklagaren fler detaljer från åtalet. Jakob Buch-Jepsen menar bland annat att Kim Wall ska ha bundits och torterats innan hon dödades. Enligt åtalet ska Peter Madsen också ha tillfogat henne grovt sexuellt våld.

Åklagaren menar vidare att att sexbrottet och mordet var planerat eftersom att Madsen hade tagit med sig såg, kniv och remmar ombord på ubåten, samt de rör, som åklagaren menar har använts för att sänka kroppen till havs.

Yrkar på livstids fängelse

– Det här handlar om ett mycket ovanligt och synnerligen allvarligt brott som har fått tragiska konsekvenser för Kim Wall och hennes anhöriga, sade Jakob Buch-Jepsen i tisdags.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse alternativt förvaring, samt att Madsens ubåt ska förstöras. I ett mejl till TT skriver advokat Betina Hald Engmark att Madsen fortsatt förnekar brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han slängde Kim Wall till sjöss.

”Min klient är självklart påverkad av fallet, och han är liksom jag något överraskad över stämningsansökans utformning baserat på de upplysningar som finns i saken. Nu är inte alla uppgifter ännu kända i pressen, så vi avvaktar domstolsförhandlingen innan vi eventuellt kommenterar ytterligare”, skriver Betina Hald Engmark till TT.

”Det hemskaste jag har läst”

Ingen av de tre jurister SVT talat med (före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhem samt straffrättsexperterna Per-Ole Träskman och Eva Smith) menar att dödsorsaken är avgörande för att kunna fälla för mord. Det är den sammantagna bevisningen som har betydelse. Alhem har läst om stämningsansökan och säger till SVT Nyheter att det är en fruktansvärt grym redogörelse.

– Det här är det hemskaste jag har läst om, säger han.

Däremot menar han att flera av de bevis åklagaren pekar på kan komma att ifrågasättas av försvaret. Bland annat när det gäller de verktyg som ska ha tagits ombord i syfte att genomföra mordet.

– Där är det enkelt för försvaret och Madsen att komma med andra uppgifter om varför man har tagit med sig verktyg. Det kan finnas helt naturliga skäl att ta med sig verktygen ombord på en ubåt, kan ju försvaret hävda, säger Sven-Erik Alhem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet
Mer Skåne
Mer Nyheter