Pressen samlades tidigt inför tisdagens presskonferens med åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: TT/SVT

Åklagaren: ”Yrkar på livstids fängelse“

Uppdaterad
Publicerad

Peter Madsen åtalas misstänkt för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Klockan 14.30 på tisdagen hölls en presskonferens vid polishuset i Köpenhamn med åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Bland annat framkom det att åklagaren yrkar på livstids fängelse samt att åklagarsidan yrkar på att Madsens ubåt ska förstöras.

Under tisdagen blev det klart att danske Peter Madsen åtalas för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Åklagaren yrkar på livstids fängelse alternativt förvaring.

Tidsbestämt straff

Enligt rättsliga rådet är Peter Madsen tillräckligt frisk för att dömas till fängelse eller förvaring. Det senare innebär att man kan låsa in dömda personer som anses för farliga för att vara ute i samhället.

– Det här handlar om ett mycket ovanligt och synnerligen allvarligt brott som har fått tragiska konsekvenser för Kim Wall och hennes anhöriga, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen vid åklagarmyndigheten hos Köpenhamnspolisen.

Madsens advokat kommer att träffa sin klient under onsdagen och gå igenom åtalspunkterna. Till Aftonbladet säger Betina Hald Engmarkh:
– Jag har därför inga kommentarer just nu, säger hon.

Var planerat

Man vet fortfarande inte på vilket sätt Kim Wall har dödats, men det kan ha skett antingen genom strypning eller att hon fått halsen avskuren.

Åklagaren menar att sexbrottet och mordet var planerat eftersom att Madsen hade tagit med sig såg, kniv och remmar ombord på ubåten, samt de rör, som åklagaren menar har använts för att sänka kroppen till havs.

Peter Madsen åtalas också för att ha begått en grov och därmed farlig sexuell handling och för att ha styckat Kim Walls kropp.

– Sexbrott av särskilt grov karaktär. Den benämningen finns inte i Sverige. Vi använder grov våldtäkt. Men jag kan tänka mig att det här liknar grov våldtäkt, att det kan ha varit sådan hänsynslöshet och råhet, och därför rubriceras det så här, säger Ingela Hessius, juridisk expert till SVT.

Nautilus ska förstöras

Åklagaren vill inte avslöja några detaljer om bevisningen med hänsyn till Kim Walls familj och anhöriga. På presskonferensen framkom det att åklagarsidan har begärt att Madsens ubåt ska förstöras.

Huvudförhandling äger rum den 8 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet