Uppfinnaren Peter Madsen greps och anhölls den 10 augusti, två dagar senare häktades han. Till vänster åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Foto: TT

Peter Madsen åtalas för mord på Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att Peter Madsen har mördat den svenska journalisten Kim Wall, men dödsorsaken är fortfarande oklar. Enligt åklagaren har Madsen planerat mordet.

Åklagare och polis vet fortfarande inte på vilket sätt Kim Wall har dödats, men det kan ha skett antingen genom strypning eller att hon fått halsen avskuren. Enligt Jakob Buch-Jepsen har Madsen förberett och planerat mordet.

Peter Madsen åtalas också för att ha begått en grov sexuell handling och för att ha styckat Kim Walls kropp.

Rättegång i mars

Intresset för utredningen är mycket stor så åklagaren hoppas på förståelse från medierna att övriga bevis kommer att läggas fram först under rättegången som inleds den 8 mars.

Köpenhamnspolisen har informerat Kim Walls anhöriga om åtalet.

Drygt fem månader sedan Kim Wall försvann

Den svenska journalisten Kim Wall arbetade med ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen och försvann den 10 augusti förra året, elva dagar senare flöt delar av hennes kropp i land utanför Amager.

Men rättprocessen i Danmark ser annorlunda ut än i Sverige. Åtalspunkterna kommer inte att gå att ta del av förrän sju dagar efter att åtalet väckts, och förundersökningen dröjer ännu längre – den blir inte offentlig förrän en dom står klar.

Bevisläget hittills

Den tyngsta bevisningen mot Madsen är, enligt kriminologen Nina Rung, Kim Walls kropp och det sättet den hittats på. Metalltyngder hade fästs i påsar med Kim Walls kroppsdelar vilket, enligt Rung, tydligt tyder på att det gjorts med någon typ av plan bakom och med syfte att försvåra att hitta kroppen.

Under måndagens presskonferens sa åklagare Jakob Buch-Jepsen att sticksåren på Kim Walls kropp tillfogades medan hon levde.

Blodspår från ubåten som matchats med Kim Walls dna, det faktum att de två befann sig ensamma ombord och polisens fynd av en hårddisk med filmer på tortyr och mord på kvinnor är även delar i bevisningen. Dessutom har polisen hittat rör av samma typ som användes för att sänka delar av Kim Walls kropp i uppfinnarens verkstad.

Inget av detta är dock i sig tillräckliga bevis för att Peter Madsen har mördat Kim Wall, enligt Nina Rung. Det återstår för åklagaren att bevisa att han inte bara styckat kroppen, utan även dödat henne.

Alternativen för Madsen

Att Madsen flera gånger ändrat sin berättelse och att hans utsago har kunnat motbevisas av polisen kan också användas av åklagaren. Madsen har som misstänkt inte vittnat under ed och får därför ljuga i praktiken, enligt Nina Rung, men det kan däremot påverka hans trovärdighet i en rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet