Kriminologen Nina Rung kommenterar bevisen mot Madsen. Foto: Bax Lindhardt/TT/Infinity Studio

Kriminologen: Här är de tyngsta bevisen mot Madsen

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett nödrop från en hemmabygd ubåt och en försvunnen journalist. Utredningen om mordet på Kim Wall saknade till en början både brottsoffer, vittnen och tekniska bevis. SVT Nyheter låter kriminologen Nina Rung värdera några av bevisen mot häktade Peter Madsen.

1. Kroppen

21 augusti hittades Kim Walls torso söder om ön Amager. Senare hittade polisens dykare också ett huvud och två ben. Metalltyngder hade fästs i påsarna med kroppsdelar för att hålla dem under vattnet. Den 21 november hittade polisen en arm i Kögebukten. Ytterligare en arm hittades 29 november.

Mordet på Kim Wall

– Kroppen är absolut det viktigaste och sättet den har hittats på. Det här är uppenbarligen gjort med syfte att det inte ska vara lätt att hitta kroppen. Det tyder på att det finns någon typ av plan eller tankeverksamhet bakom. Kroppen kan tala om dödsorsaken och i vilken ordning saker har inträffat. Kroppen är den som får prata för mordoffret, det finns ingen annan som kan berätta vad som har hänt förutom Madsen, säger Nina Rung.

2. Ubåten

Polisen gjorde tidigt en teknisk undersökning av ubåten Nautilus efter att den tömts på vatten. Blodspår från ubåten hade gett träffar i dna-analysen som jämfördes med dna från Kim Walls hårborste och tandborste.

– Att man påträffar blod eller dna är inte så konstigt, eftersom det är ostridigt att de varit där inne båda två. Eftersom han medgett att han styckat kroppen så är det inte märkligt att det finns blodspår, det i sig är inget som bevisar att han dödat henne.

– Det som är speciellt är att det inte finns så många alternativa gärningsmän. De är ensamma på en ubåt som Madsen har full kontroll över, därefter har vi en väldigt skändad kropp. Hans trovärdighet är inte skyhög när rätten ska bedöma hans berättelse, men det är återigen upp till åklagaren att bevisa att han inte bara har skändat kroppen utan att han dessutom bragt henne om livet. Om hans försvarare ger en förklaring som ger ett rimligt tvivel, så går det inte att fälla honom för mord.

Ubåten UC3 Nautilus på en industritomt i Nordhavn i Köpenhamn. Foto: TT

3. Vapnen

Vid en husrannsakan i Peter Madsens verkstad på Refshaleöen i Köpenhamn hittade polisen rör av samma typ som användes för att sänka delar av Kim Walls kropp till botten. I anslutning till andra fynd i Kögebukten och Öresund har polisen även hittat en kniv och en såg.

– Det är alltid viktigt att hitta vapen, eller det som använts för att sänka kroppen, men det är inget som bevisar att han har mördat henne. I så fall måste åklagaren visa att han tagit med sig verktyg som man normalt inte använder på en ubåt, då kan det tyda på att det finns en planering bakom.

4. Datorn

Polisen har beslagtagit och analyserat Peter Madsens privata dator. Filmmaterial som visar tortyr och mord på kvinnor har hittats på datorns hårddisk.

– Det klart att det är anmärkningsvärt att ha den här typen av material på sin dator och sen bli misstänkt för samma typ av brott.  Att det finns något slags intresse för mord på kvinnor kan man använda som en del i en bevisning mot honom.

– Om Madsen också har tagit med sig verktyg som man inte annars använder på en ubåt, så kan åklagaren driva tesen att han inspirerats av filmerna och planerat handlingen. Men då måste åklagaren bevisa att han begått mordet och det är det som är svårigheten. Att man tittar på något på film betyder inte att personen kommer att utföra det. 

5. Turerna

Madsen har ändrat sin historia flera gånger. Först uppgav han att han släppt av Kim Wall vid en restaurang i Refshaleöen samma kväll som hon anmäldes försvunnen. Han ändrade sedan sin förklaring och berättade att hon dött i en olycka på ubåten och att han ”begravt henne till sjöss”.

Därefter förklarade han att journalisten dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Slutligen erkände att han styckat Kim Walls kropp och dumpat den i havet. Madsen nekar till att ha dödat henne.

– Det här handlar om en trovärdighetsfråga, men misstänkta vittnar inte under ed. De får hitta på och ljuga så mycket de vill och det ser man ofta att folk gör, man ändrar sin historia allt eftersom polisen kommer med nya uppgifter, det är inget ovanligt i sig.

– Det som varit olyckligt för Madsens del är att han ändrat sin historia på ett sätt som varit lätt för polisen att motbevisa. Det ökar inte hans trovärdighet i rätten, då måste han komma på en väldigt bra förklaring nästa gång som inte går att motbevisa. Jag tror att han har svårt att ta sig ur det här utifrån vad som framkommit, just för att det inte riktigt finns några alternativa gärningsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet