Hör köpenhamnspolisen berätta om de nya fynden från Kim Wall som hittats. Foto: TT

Polisen bekräftar: fler kroppsdelar från Kim Wall identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamnspolisen meddelar att man hittat kroppsdelar och kläder som identifierats som Kim Walls efter sökandet i Kögebukten under fredagen. Fynden beskrivs som ett genombrott i ubåtsfallet.

Ett stort mediauppbåd hade samlats på Politigården för att lyssna till Köpenhamnspolisens pressträff. På pressträffen bekräftade polisen att fynden som hittats under fredagen tillhör den svenska journalisten Kim Wall.

Enligt vice polisinspektör Jens Möller som leder utredningen har man hittat två påsar som innehöll kroppdelar och kläder från Kim Wall. En av påsarna innehöll också en kniv.

– Vi genomförde flera dyk under torsdagen och fredag i Kögebukten. I går förmiddag hittades en påse med Kim Walls kläder och saker. I samma påse låg det en kniv och tyngder som skulle hålla nere påsen under vattnet, säger Jens Möller under presskonferensen.

TV: Se hela inslaget här

Vid middagstid på fredagen  hittades sedan två ben. Därefter hittades ett huvud som också låg i en påse med metalltyngder.

– Huvudet har identifierats. Det är Kim Walls och kan med säkerhet knytas till ubåtsfallet, fortsätter Jens Möller.

Inga frakturer på huvudet

Köpenhamnspolisen bekräftar att det inte finns några tecken på skallfrakturer på huvudet som hittats.

Under häktningsförhandlingarna har Peter Madsen tidigare hävdat att Kim Wall dog i olycka ombord på ubåten Nautilus, där hon fick en 70 kilo tung metallucka i huvudet.

– Nattens obduktion av likdelarna har visat att det inte finns tecken på frakturer eller trubbigt våld mot kraniet, säger Jens Möller.

LÄS MER: Rättsexperten: ”Madsens förklaring är en ren lögn”

Tacksamma för likhundarna

Polisen beskriver fynden som ett genombrott och förklarar att de har haft stor hjälp av svenska likhundar som tidigare hjälpt till vid sökandet.

– Platsen där likdelarna har hittats ligger cirka tusen meter från platsen där de svenska likhundarna har gjort de flesta markeringarna. Först trodde vi inte att doftspåren kunde driva så långt, men nu är vi väldigt glada för samarbetet med de svenska myndigheterna.

Fynden passade hypotesen

Enligt polisens utredning dök ubåten Nautilus ner i Kögebukten mellan klockan 04 och 08.25 natten den 11 augusti. Sedan gick den upp till ytan och seglade i cirka 40 minuter, innan den dök igen.

– Sträckan som ubåten seglade då har varit av stort intresse för vår hypotes om vad som hände på ubåten. Och delen av Kögebukten där vi nu gjort fynden är den del som hypotesen pekat på att vi skulle söka i, säger Jens Möller.

Han förklarar vidare att det ännu inte klarlagt hur Kim Wall dog. Det rättsmedicinska insititutet vid Rigshospitalet kommer därför att fortsätta undersökningen av fynden.

Polisen och dykare från det danska sjövärnet kommer också att fortsätta sökandet efter de kroppdelar som ännu inte hittats.

– Det är så klart viktigt för utredningen, men också etiskt viktigt att Kim Walls anhöriga får en hel människa när hon sedan ska begravas, säger Jens Möller. 

Hittades under fredagen

Extrabladet rapporterade under fredagen att Köpenhamnspolisen gjort nya fynd i sökandet efter journalisten Kim Walls kvarlevor. Forskningsfartyget Aurora från Aarhus universitet och dykare från det danska sjövärnet hjälpte polisen i sökandet. Under fredagskvällen seglade fartyget tillbaka till Avedøre Værket, där en bårbil hämtade upp de fynd som bärgats i sökningen. 

Fynden har nu förts till rättsmedicinska institutet för undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet