Advokaten Elisabeth Massi Fritz är övertygad om att Madsens förklaring till hur Kim Wall dog att kommer att motbevisas. Foto: Karl Nilsson/TT

Massi Fritz: ”Madsens förklaring är en ren lögn”

Publicerad

Efter att Köpenhamnspolisen bekräftade på lördag morgon att de hittat kroppsdelar tillhörande Kim Wall, bland annat ett huvud, så är rättsexperter eniga om att Peter Madsens förklaring inte längre håller.
– Om skallfrakturer på huvud saknas är Peter Madsens förklaring till hur Kim Wall dog en ren lögn, säger Elisabeth Massi Fritz, advokat och rättsexpert.

Polisen bekräftade på en pressträff att fynden som hittats under fredagen tillhör den svenska journalisten Kim Wall.

Enligt vice polisinspektör Jens Möller som höll i pressträffen har man hittat två påsar med kroppsdelar. En av påsarna innehöll också en kniv. I den andra påsen fanns ett huvud och metallstycken som skulle få den att sjunka. Kroppsdelarna har hunnit identifieras och är enligt polisen Kim Walls.

Köpenhamnspolisen bekräftar att det inte fanns några skallfrakturer på huvudet, trots att Peter Madsen tidigare förklarat att Kim Wall ska ha skadats då hon fått en 70 kilo tung metalllucka i huvudet.

”Huvudet central del av Madsens förklaring”

– Förhoppningen var just att hitta fler kroppsdelar eftersom man inte hade hittat huvudet som var en central del i hans förklaring av vad som hände. Om man kan motbevisa det genom att visa att det inte finns sådana skador så är det så klart försvårande för honom, säger kriminologen Nina Rung.

Men, säger hon, även om detta innebär ett stort framsteg för polisens och brottsutredningen så måste man fortfarande bevisa att det var Madsen som utförde mordet.

– Utifrån sett är ju sannolikheten låg att någon annan ska ha hittat kroppen och stuckit den med kniv och skändat kroppen på det sättet – det är extremt osannolikt. Men sen gäller det ju att bevisa att det är han som är gjort det, säger Rung, och tillägger att man är oskyldig fram tills dess att motsatsen är bevisad, och att man har höga bevisningskrav, särskilt när det gäller mord.

Madsens förklaring ”ren lögn”

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är dock övertygad om att Madsens förklaring till hur Kim Wall dog att kommer att motbevisas.

– Om skallfrakturer på huvud saknas är Peter Madsens förklaring till hur Kim Wall dog en ren lögn, säger hon, och tillägger att det är viktigt för Walls anhöriga att få svar på hur och varför hon bragts om livet.

– Får de anhöriga inte svar på just dessa frågor kommer de aldrig att kunna gå vidare.

Kan ändra sin historia igen

Dessutom kan Madsen välja att ändra sin historia om vad som hände för att anpassa sig till nya utvecklingar i utredningen. Han har tidigare ändrat berättelsen under utredningens gång.

– Det är inte ljust för honom, men han skulle kunna ändra sin historia igen – hur många gånger som helst egentligen. Det är upp till åklagare att bevisa, säger Nina Rung.

LÄS MER: Åklagaren: Madsen hade filmer med mord på kvinnor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet