Foto: TT

Polisen fick uppgift om Kim Walls död innan Madsen häktades

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klarlagt att danska polisen visste att journalisten Kim Wall var död redan innan mordmisstänkte Peder Madsen häktades. Ubåtsägaren ska ha berättat att han ”begravt henne i havet” redan i ett första förhör, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Madsen berättade i tidigt skede för polisens utredare att det skett en olycka på ubåten UC3 Nautilus och att han ”begravt” Kim Wall till sjöss. Det visar rättsdokument som nyhetsbyrån Ritzau begärt ut från Köpenhamns tingsrätt.

Efter att ha räddats ur den sjunkande ubåten 11 augusti uppgav han för polisen att han släppt av Kim Wall vid en restaurang i ett hamnområde i Köpenhamn redan på torsdagskvällen.

Mordet på Kim Wall

LÄS MER: Svenska hundförare bistår den danska polisen

– Han har sagt att han lämnade henne klockan 22.30 på Refshaleøen. Sedan har vi fått en annan förklaring, men jag varken kan eller vill säga mer om det, sa Jens Møller Jensen, chef för mordsektionen till TT dagen efter häktningen i Köpenhamns tingsrätt, som hölls 12 augusti.

Den andra och ändrade förklaringen om Kim Walls död lämnade alltså Madsen till den danska polisen redan innan det första förhöret under häktningsförhandlingen.

Nyhetsbyrån Ritzau skriver att tingsrätten framhäver att Kim Walls anhöriga inte var underrättade om Madsens nya förklaring innan häktningsförhandlingen och att det var ett av skälen till att den hölls bakom stängda dörrar. Ett annat var att bärgningen av ubåten då inte var avslutad.

Peter Madsen är häktad misstänkt för mord alternativt dråp samt brott mot griftefriden. Han nekar till brott.

LÄS MER: SVT SPECIAL: Vad hände egentligen med Kim Wall?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet