Foto: TT/Arkiv

Livstids fängelse eller förvaring?

Uppdaterad
Publicerad

Efter den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen anser Danmarks rättsliga råd att han kan vara farlig för andra. Därför kan han dömas till förvaring, ett straff som inte finns i Sverige.

Åklagaren yrkar på att Peter Madsen döms till livstids fängelse, i andra hand till förvaring.

Förvaring innebär att personen döms till inlåsning på obestämd tid. Straffet utdöms om den dömde bedöms vara särskilt farlig för sin omgivning.

Mordet på Kim Wall

Kan vara farlig

Utifrån den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen anser Danmarks rättsliga råd att hans personlighet är av sådan natur att han kan vara en fara för andra.

– De säger att det kan krävas, de säger inte att det är helt klart att han ska dömas till förvaring. De är mer försiktiga i sina uttalanden, de säger att det är en möjlighet. Rätten får ställning till om han är så farlig för samhället, så psykiskt ostabil och farlig, så att han inte kan släppas ut förrän han har genomgått psykiatrisk behandling och läkarna anser att han inte är farlig längre, säger Eva Smith, professor emerita i straffrätt vid Köpenhamns universitet till TT.

Skulle Peter Madsen dömas till förvaring hamnar han på en särskild anstalt tillsammans med andra som har fått samma straff.

Påföljden förvaring är mycket ovanlig. Idag avtjänar cirka 70 personer i Danmark detta straff.

Snittid på 15 år

Straffet sägs vara på obestämd tid, men efter tre års inlåsning görs en prövning av om den dömde fortfarande anses vara för farlig för att vistas bland andra. Efter 12 år kan justitieministern besluta om straffet ska tidsbestämmas.

– Det kan vara kortare än en livstidsdom, men det kan också innebära att han aldrig kommer ut, om läkarna inte vågar säga att han inte längre är farlig, säger Eva Smith, professor emerita i straffrätt vid Köpenhamns universitet till TT.

Snittiden för de som har dömts till förvaring är cirka 15 år.

Tiden för livstids fängelse kan inte bestämmas förrän efter tolv år. Snittiden är 16 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet