Ambulans tilllkallades efter att en person trillade ihop i rättssalen. Foto: Johan Nilsson/TT

Dagens förhandlingar i Madsenrättegången ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mot mordömde Peter Madsen är stoppade och rättssalen är utrymd efter att en nämndeman kollapsade. Dom skulle ha fallit idag men rätten meddelar att rättegången inte kommer återupptas under dagen.

Rättegången mot morddömde Peter Madsen hann knappt börja innan den avbröts. Mitt under åklagarens plädering föll plötsligt en nämndeman ihop och det uppstod tumult i rättssalen. Ambulans tillkallades och salen utrymdes.

– Åklagaren Kristian Kirk Petersen kom nyss ut på domstolens trappa och sa att händelsen var omskakande, rapporterar SVT:s reporter Lisa Ovesen på plats i Köpenhamn.

Mordet på Kim Wall

Personal från domstolen upplyser att personen är utom livsfara.

Det står nu nu klart att rättegången inte kommer kunna fortsätta under fredagen utan skjuts upp. Detta eftersom dagens förhandlingar redan startade med en nämndeman kort.

Förhandlingar skjuts upp

Förhandlingarna hann dock inledas under förmiddagen. Kim Walls föräldrar och pojkvän var på plats i landsretten.

Åklagaren Kristian Kirk Petersen inledde förhandlingarna och visade bland annat upp den långa skruvmejsel Madsen haft med ombord på ubåten.

Han fortsatte att argumentera för att livstidsstraffet ska fastställas

– Föreställ er hur Kim Wall kände sig, fastbunden i en ubåt under vattnet. Jag är förbluffad över hänsynslösheten, det stora antalet skador hon tillfogades.

Åklagaren Kristian Kirk Petersen mötte på nytt Peter Madsen i landsretten Foto: TT

Den 25 april dömdes Peter Madsen till livstids fängelse av byretten, den danska tingsrätten, för mordet på den svenska journalisten Kim Wall och för att ha begått brott mot griftesfriden.

Madsen motsätter sig inte skuldfrågan, men genom att överklaga domen till Østre Landsret, den danska motsvarigheten till hovrätten, hoppas han nu på ett tidsbestämt straff.

Vill se livstid

Åklagaren yrkar återigen på livstids fängelse eller i andra hand förvaring, inlåsning på obestämd tid.

– Här står vi med en gärning som byretten beskrivit som cynisk och brutal. Åklagarmyndigheten anser att det här är ett fall som kan ge livstids fängelse, sade åklagaren i veckan.

Men Madsens advokat Betina Hald Engmark argumenterar för ett mildare straff.

Hovrättsförhandlingarna har pågått i två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet