Åklagaren Kristian Kirk Petersen Möter på nytt Peter Madsen i landsretten Foto: TT

Vittnen i fokus i Madsenrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det andra rättegångsdagen i landsrätten mot Peter Madsen. Och idag handlar det mycket om vittnesförhören.

Tre juristdomare och tre lekmannadomare är redo för ubåtsfallets andra dag i Østre landsret i Köpenhamn.

Vittnesförhör från byretten ska läsas upp innan det blir pläderingar – planen är att Peter Madsen, fälld för mord på journalisten Kim Wall, får sitt straff på fredag.

Mordet på Kim Wall

Handlar om straffets längd

Kollegor, praktikanter, vänner och andra människor med kopplingar till ubåtsbyggaren Peter Madsen förhördes under flera rättegångsdagar i byretten. Förutom sakkunniga som rättsläkare, psykolog och tekniska experter lade dåvarande åklagaren Jakob Buch-Jepsen mycket kraft på att förhöra personer som kände till ubåten UC3 Nautilus, rymdlaboratoriet och Peter Madsen.

Vilka förhör som blir upplästa visar sig under dagens förhandling i landsretten, men domstolen ska under förhandlingen fokusera på det som har betydelse för straffutmätningen. Madsen har valt att endast överklaga den delen av domen, och har därmed godtagit byrettens beslut i skuldfrågan.

Dom väntas snart

Vikten av att få en bild av Madsens personlighet, och brottets grova karaktär, lyfte åklagare Kristian Kirk Petersen under den första rättegångsdagen. Han förklarade att det inte är för att döma Madsen, eftersom skuldfrågan redan är avgjord, utan för att bedöma honom.

Några obehagliga filmer och bilder, från utredningen, visades därför för rätten under den första dagen i landsretten. Senare i veckan väntas domstolen meddela straffet och då kan det bli aktuellt med såväl ett tidsbestämt straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig.

– Om man sitter som domare i landsretten och ska ta ställning till vad som är rätt av dessa tre påföljder måste man få upplysningar om vad det är för person man har att göra med, och detaljerna i den gärning som har begåtts, sade Kristian Kirk Petersen vid en pressträff efter förhandlingen.

Åklagarens mål

Mentalundersökningen kommer också att presenteras under hovrättsförhandlingen då innehållet har betydelse när landsretten ska bedöma vilket straff Madsen ska ha – om det var rätt av byretten att döma honom till livstids fängelse.

Ett tidsobestämt straff är det som åklagarsidan återigen kommer att arbeta för. Men försvaret argumenterar för ett mildare straff.

– Här står vi med en gärning som byretten beskrivit som cynisk och brutal. Åklagarmyndigheten anser att det här är ett fall som kan ge livstids fängelse, sade åklagaren Kristian Kirk Petersen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet