Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi tror att det kommer göras fler affärer under våren, men jag tror inte vi kommer se några drastiska prisuppgångar, säger Per Ekvall Jangvert, försäljningschef på Bjurfors Skåne. Hör med om förändringarna på den skånska bostadsmarknaden i klippet. Foto: Bernard Mikulic

Mäklarchefen försiktigt optimistisk kring skånska bostadspriser

Publicerad

Riksbanken höjde på torsdagen styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Trots att räntan är högre än på många år känner Bjurfors försäljningschef ingen oro för den skånska bostadsmarknaden.

Priserna på villor och bostadsrätter i Skåne har sjunkit cirka 10 procent sen i mars. Men enligt försäljningschefen Per Ekvall Jangvert på Bjurfors Skåne så var dagens besked väntat och är trots allt försiktigt positiv.

– Vi tror att marknaden kommer att komma igång. Vi ser att det varit en nedgång av antalet affärer under hösten med cirka 25 procent. Var fjärde köpare har aktivt valt att inte göra en bostadsaffär. Vi tror att det kommer göras fler affärer under våren, men jag tror inte vi kommer se några drastiska prisuppgångar, säger han.

Svårt att sia

Men i dessa tider är det svårt att sia. Krig, höga priser på energi, bränsle och mat är några faktorer som ökar osäkerheten.

– Vi kommer troligtvis se ytterligare räntehöjningar i februari men när det väl sätter sig så blir det lättare att fatta rätt beslut. För ett år sen hade vi en försäljningshastighet i Skåne på cirka 16 dagar. I dag tar det nästan 40 dagar. Jag tror ingen riktigt vet vart priserna är på väg, men jag tror inte att vi kommer stå här om tre månader och säga att priserna har gått ner ytterligare tio procent, säger Per Ekvall Jangvert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer