Överens om skatten

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet i Region Skåne Carl Johan Sonesson (M) menar att oppositionen fått rätt i sin analys av läget.

– Vi höjde skatten med 30 öre till detta år vilket gav 750 miljoner och nu har vi en miljard i överskott. Därmed behövs ingen ytterligare skattehöjning, vilket vi påpekat hela tiden, säger Carl Johan Sonesson (M) till Sydnytt.

Regionrådet Henrik Fritzon (S) säger att läget i regionfullmäktige nu gör att det inte går att få igenom en skattehöjning som ändå hade behövts. Samtidigt menar han att det ekonomiska läget ljusnat något.

Valet i Skåne 2014

Men Carl Johan Sonesson (M)  menar att de saker som Henrik Fritzon (S) hänvisar till har varit kända sen tidigare och är ingen nyhet.

– De statliga pengarna var väntade och oberoende av vilken regering som sitter och de försäkringspengar från AFA som Henrik Fritzon (S) talar om är 189 miljoner, kommer till oss först nästa år.

– Makten verkar vara mer intressant än att hålla sina löften till väljarna, säger Carl Johan Sonesson (M) till Sydnytt.

Räknar med nedlagda SD-röster

Men Henrik Fritzon (S) tycker inte att det fanns något alternativ.

– Alliansen har ju inte velat ta ansvar för styret, menar han. Vi kommer att få göra fler eftergifter för att få igenom budgeten.

Statsvetaren Anders Sannerstedt menar att de rödgröna har insett att de inte kommer få igenom en skattehöjning i regionfullmäktige och anpassat sig till det.

– Och då hoppas de rödgröna att Sverigedemokarterna lägger ner sina röster så att de får styra utifrån sin egen budget.

Henrik Fritzon bekräftar strategin.

– Vi skulle ha förlorat en omröstning om skattehöjningen hade lyfts ut ur budgeten, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet