Budgeten som de ska lotsa genom regionfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsvården ska stärkas, missbruksvården ska få mer pengar och sjuksköterskor på tunga avdelningar ska få lönepåslag. Det lovar Socialdemokraterna och Miljöpartiet i sin budget, som presenterades idag.

Socialdemokraternas Henrik Fritzon och Anders Åkesson (MP) inledde presentationen av budgeten idag genom att berätta att de måste vara ödmjuka inför det parlamentariska läget. Några skattehöjningar blir detsom bekant inte på tal om, trots att det var det som S och MP gick till val på.

– Vi styr ju i ett minoritetstyre som alla vet, vilket gör att vi måste förhålla oss till vissa parlamentariska realiteter. Vi har fått förhålla oss till att de borgerliga kommer att rösta ner en skattehöjning, inledde Henrik Fritzon (S) sin presskonferans med.

Valet i Skåne 2014

Men den ekonomiska situationen ser ändå bra ut för år 2015, menar den styrande minoriteten, och de har 1,4 miljarder att spela med. Samtidigt kommer man att riva uppeffektiviseringskraven sjukvården i Skåne.

Men för 2016 och framåt ser ekonomin inte lika stabil ut, enligt regionledningens prognoser, och Henrik Fritzon hoppas att deras utsträckta händer kommer att skakas av oppositionspartierna framöver.

En stor del av pengarna, över 420 miljoner kronor,  kommer att gå till reformer inom hälso- och sjukvård. Det gäller bland annat:

  • Stärkt förlossningsvård
  • Familje-BB i Malmö ska öppnas
  • Satsning på akutsjukvård
  • Satsning på cancervården
  • Utbyggnad av självskadecentrum
  • Sjukvårdspersonal jobbar färre helger
  • Inga prishöjningar i kollektivtrafik
  • Lönepåslag för sjuksköterskor på utsatta avdelningar
  • Satsning på missbruksvård

– Den budget vi lägger nu innebär att vi stoppar alla nedskärningar i sjukvården, vi gör fulla uppräkningar för kostnadsökningar och demografiska förändringar, och vi gör också reformer, nya satsningar på sjukvården för 422 miljoner kronor, så det är en bra budget vi lägger ändå. Vi hade möjligen velat göra fler satsningar för att stärka upp med fler vårdplatser och mer personal, men i grunden är detta en bra budget, säger Henrik Fritzon.

Men för 2016 och framåt ser ekonomin inte lika stabil ut, och Henrik Fritzon hoppas att deras utsträckta händer kommer att skakas av oppositionspartierna framöver.

– Vi ser att det sannolikt kommer att behövas en skattehöjning för 2016 eller 2017. Vi kommer att föra diskussioner med de övriga partier, men vi ser fortfarande behovet av skattehöjning framöver, säger Henrik Fritzon.

Däremot är oppositionen fortfarande svårflötad. Carl-Johan Sonesson (M) säger att Moderaterna kommer att avvakta den ekonomiska utvecklingen innan de tar beslut om en eventuell skattehöjning i framtiden.

Och budgetförslaget ger de inte mycket för, även om de erkänner att satsningar på sjukvården är bra.

– När vi satsade 1,5 miljarder förra året sa Henrik Fritzon att det var en nedskärning. Nu när de själva satsar 1,2 miljarder kallar de det en satsning, säger han.

Tidplan för budgetbehandlingen

12 november: Facklig samverkan av budgeten

27 november: Budgeten hanteras av regionstyrelsen

8-9 december: Regionfullmäktige behandlar budget 2015 med plan för 2016 och 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet