Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöborna är numera nästan lika flitiga cyklister som köpenhamnarna. Foto: Knut Bonde/SVT

Malmöborna cyklar mest i Sverige – ”Billigt sätt att resa”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler cyklar till jobbet eller plugget sedan innan pandemin och i Malmö är de som flest. Runt 23 procent pendelcyklar i Malmö enligt ny statistik från analys- och teknikkonsultföretaget WSP – och när det gäller privata cykelresor är Malmö på Köpenhamns nivåer.

– Det är ett billigt sätt att resa i stan, säger Otto Spissky.

Enligt rapporten är Malmö ohotad etta när när kommer till svenska storstäder. Runt 20 procent av Malmöborna cyklar i vardagen och 23 procent cyklar för pendling.

– Den genomsnittliga distansen till jobbet är kortare i Malmö än andra städer. Cykelinfrastrukturen är bättre. Det har ökat i alla städer men Malmö har försvarat sitt förspång, säger Lasse Brand, mobilitetsexpert på WSP.

Samma nivå som Köpenhamn

När det kommer till privata cykelresor är andelen Malmöcyklister på samma nivå som Köpenhamn. Däremot cykelpendlar köpenhamnarna mer.

– Vi håller på att cykla ikapp men vi är inte riktigt där. Men det har ökat mer än i Köpenhamn.

Se mer om Malmös cyklister i videoklippet ovan.

Drivmedelspriser kan påverka

Att cyklingen ökar sedan innan pandemin beror enligt Lasse Brand på restriktionerna och smittskyddet.

– Under pandemin avråddes man från kollektivtrafiken och folk bytte till individuella medel, säger han.

Tror du det kommer öka mer?

– Jag tror att drivmedelspriserna ligger på så pass hög nivå att de bidrar till att ännu fler kan cykla. Med vinter blir det dyrt och man ser över vilka utgifter man har. Kanske upptäcker man att pendla med cykel kan vara ett billigt alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.