Foto: SVT/ Andreas Paulsson

Malmö får del av världens största pridefest 2021

Uppdaterad
Publicerad

Om fyra år, 2021 kommer världens största prideevenemang, World Pride till Köpenhamn. En tredjedel av pridefesten kommer att arrangeras i Malmö genom samarbetet Greater Copenhagen.

– Jag bara ställde mig upp och skrek av glädje när vi fick veta detta. Det är som att vinna ett OS för oss, säger Filip Filipek ordförande för Malmö Pride.

Han förklarar att beslutet är ett historiskt ögonblick för hela HBTQ+-rörelsen i Malmö, Köpenhamn och Skandinavien, som kan komma att sätta djupa avtryck.

Beslutet togs i USA

– Det är det första megaarrangemanget som vi gör gemensamt i Öresundsregionen. Vi tror att det kommer att komma en halv miljon besökare. Det är enormt och kan göra oss till en av de mest öppna regionerna i världen.

Beslutet att World Pride ska arrangeras i Köpenhamn togs på InterPrides årsstämma på söndagen i Indianapolis USA. Eventet kommer att samarrangeras med sporteventet EuroGames för HBTQ+-personer.

Tre miljoner besökare i år

En projektgrupp med representanter från samarbetet Greater Copenhagen har jobbat fram en plan för evenemanget och nu har Köpenhamn med stöd från Malmö lyckats knipa evenemanget framför konkurrenten Fort Lauderdale i USA.

– Det har varit ett gemensamt arbete och vår utgångspunkt är att arrangera en tredjedel av evenemanget. Men det är stort ansvar, säger Filip Filipek.

I somras besökte nästan tre miljoner människor World Pride i Madrid. Den globala pridefesten arrangeras vartannat år och nästa gång 2019 är det New Yorks tur. Därefter kommer evenemanget till två städer i Norden för första gången någonsin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.