Foto: SVT

Malmö FF kritiserar sina fans och dansk polis

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF skriver i ett öppet brev att cirka 100 av klubbens supportrar har betett sig ”extremt utåtagerande och aggressivt” vid besöket i Köpenhamn. Även den danska polisens agerande kritiseras.

Det började vid 14.30-tiden i torsdags förra veckan när flera hundra MFF-fans kom till Hovedbanegården i centrala Köpenhamn. På en 300 meter lång marsch mot en pub detonerade cirka 20 bangers. Ett stort antal danska poliser följde fansen utan att ingripa.

En och en halv timme före matchstart samlades tusentals MFF-fans vid Svanemölle station på Österbro, några kilometer från arenan. Ett stort antal tungt beväpnade danska poliser följde gruppen som smällde bangers, fyrverkerier och tände bengaler. Klockan 18.00, en timme innan matchstart, påbörjade flera hundra fans en rusning mot den danska polisen (se video). Malmö FF skriver i sitt öppna brev:

”Dessa individer har bland annat kastat pyroteknik och bangers samt skjutit fyrverkerier på ett sätt som skapat rädsla, otrygghet och skada för vissa av våra egna supportrar såväl som för Köpenhamnsbor, besökare och polisen. Individernas agerande är helt oacceptabelt och Malmö FF förutsätter att dansk polis utreder och lagför de personer som gjort sig skyldiga till brott i samband med händelserna.”

Tårgas mot supportrarna

Strax efter supportrarnas rusning avfyrar den danska polisen tårgas mot supportrarna och många personer, både supportrar och allmänhet, drabbades av tårgasen med andningsbesvär och kväljningar.

Malmö FF kritiserar i sitt öppna brev den danska polisen och vill ha ett möte snart:

”Malmö FF ifrågasätter tillvägagångssättet vid ingripandet och har begärt att få till ett utvärderingsmöte med danska polisen för att diskutera händelsen, vilket planeras att genomföras tillsammans med MFF Support i början av 2020. Det är både ledsamt och orimligt att så många oskyldiga supportrar drabbats av denna polisåtgärd då de inte varit delaktiga i oroligheterna”.

Köpenhamnspolisens talesman Lars Ole Karlsen sa till danska tidningen Ekstra Bladet att de rusande supportrarna sprang mot uniformerad polis och att polisen därefter avfyrade tårgas i nödvärn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.