Supportrar i Köpenhamn. Foto: Bernard Mikulic

Oroligt i Köpenhamn innan matchstart – tårgas och bangers

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stökigt bland Malmöfansen i Köpenhamn vid 14-tiden på torsdagen. Flera bangers kastades mot bilar och på gatorna i centrala Köpenhamn.

SVT:s reporter blev vittne till hur flera bilar tvingades stanna och många poliser har varit på plats i centrala Köpenhamn för att lugna stämningen.

Det hela började redan när 3000-4000 MFF-supportrar anlände till centralstationen. De skulle då mot en pub för att sedan ta sig till matchen.

– Det smäller mycket kraftigt, berättar Bernard Mikulic, reporter på SVT Nyheter Skåne.

Malmöfansen är i Köpenhamn för att se deras lag som ikväll möter FC Köpenhamn i Europa Leage. Det är nu 14 år sedan sist som MFF hade sin senaste match på Parken i Köpenhamn.

Tårgas och kraftiga smällar

En timme innan avspark kändes plötsligt något obehagligt i luften kring de marscherande Malmö-fansen.

– Mina ögon började tåras och jag fick väldigt ont, säger SVT:s reporter Bernard Mikulic. Jag tänker att det förmodligen är tårgas.

Malmösupportrar ska ha gått till attack mot dansk polis. Då svarade polisen med att använda en slags tårgasgranat. Granaten smäller i luften och sprider ut gasen i luften.

– De sprang i riktning mot uniformerad polis. I samband med det har polisen använt gas i enlighet med nödvärnsrätten, säger Lars Ole Karlsen vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet.

Under marschen från Svanemøllan Station till Parken ska Malmöfansen ha rusat mot polisen upprepade gånger.

Ingen har behövt gripas i samband med oroligheterna under kvällen.

Högriskmatch

Det har varit stökigt tidigare när lagen mötts. Under 2005 stormade dansk polis den läktare där MFF-fansen befann sig med resultatet att flera supporters skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.