Många flyktingar från Syrien placerades på Park Hotell i Arlöv. Bilden är från 2013. Foto: SVT

Malmö flyttar asylboende till Burlövs kommun

Uppdaterad
Publicerad

I november flyttar Migrationsverket en del av sin boendeverksamhet från Malmö till Arlöv Park Hotell i Burlöv. Orsaken är att den nuvarande fastigheten i Malmö som myndigheten hyr som asylboende, ska säljas.

– Genom att flytta boendet till Burlövs kommun säkerställer vi en god boendekapacitet i regionen, säger Fredrik Bengtsson, regionchef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande på måndagen.

Fastighetsägaren för Migrationsverkets tillfälliga boende för asylsökande, Centria i Malmö, har sagt upp myndighetens hyreskontrakt.

– Vi har istället, efter förhandling i hyresnämnden, blivit erbjudna att nyttja Arlöv Park Hotell i Burlöv nu när fastigheten i Malmö ska säljas, säger regionchef Fredrik Bengtsson.

Högre standard

Enligt Fredrik Bengtsson finns det flera fördelar med att förlägga boendet till Arlöv Park Hotell. 

– Till en likvärdig hyreskostnad erbjuds Migrationsverket ett boende med högre standard. Boendet ligger även bra till geografiskt i och med att närliggande Malmö är en huvudsaklig in-och utreseort i migrationsprocessen, säger Fredrik Bengtsson.  

Det nya boendet i Burlöv kommer bedrivas i Migrationsverkets egen regi med egen personal på plats och väktare.

Kommunen följer upp

– Vi är måna om att det här boendet sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt. Det viktigaste är nu att vi följer upp det här och att det blir bra för våra kommuninvånare, säger Amelie Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Burlöv, till SVT Nyheter Skåne på måndagen.

Amelie Gustafsson (M) betonar att Burlöv varit en kommun som historiskt sett tagit ett stort ansvar för flyktingar och att de inte varit delaktiga i beslutet kring det kommande asylboendet.

– Det här är ett avtal mellan Migrationsverket och fastighetsägaren inom ramen för de tillstånd som finns. Migrationsverket har sagt att de är måna om en god dialog med oss och det tycker vi är bra, tillägger hon.

Bakgrund

Antalet asylsökande har minskat kraftigt under de senaste åren vilket medfört att Migrationsverket avvecklat tillfälliga bostäder för asylsökande runt om i landet.

Den långsiktiga planeringen för var någonstans Migrationsverket ska ha sina boenden baseras på flera faktorer, såsom närhet till asylprövningen, kostnader för verksamheten och var personer som vill söka asyl reser in i landet. En huvudsaklig princip är att koncentrera tillfälliga bostäder till landets huvudsakliga in- och utreseorter; Stockholm, Göteborg och Malmö.

Boendet Arlöv Park Hotell i Burlöv kommer i huvudsak att drivas som ett in- och utreseboende vilket innebär att personer bor på boendet under en kortare tidsperiod.

Boendet i Burlöv ersätter de cirka 130 platser som myndighetens nuvarande boende Centria har i dagsläget. Migrationsverket får tillträde till fastigheten 1 september 2021 och planerar för att boendeverksamheten ska starta den 1 november.

Hyresavtalet kommer att gälla i minst tre år framåt.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.