Rökrutorna i Malmö ska vara på plats innan tobakslagen träder i kraft 1 juli. Foto: Janerik Henriksson

Malmö inför allmänna rökrutor – först i landet

Uppdaterad
Publicerad

Malmö blir först i landet att införa rökrutor på allmänna platser. Snart finns rökrutor på tre platser i staden, efter sommaren kan det bli fler.

När tobakslagen börjar gälla den 1 juli 2019 blir det rökförbud på alla uteserveringar, lekplatser och busshållplatser.

I samband med att lagen träder i kraft införs ett antal rökrutor i Malmö som ska göra staden mer trivsam, både för rökare och icke-rökare. På köpet blir staden renare och mer miljövänlig. Det menar Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden i Malmö.

Nedskräpningen i Skåne

– Rökrutan ska vara en snygg plats med parkbänkar, askfat och ha en tydlig skyltning. Oavsett om man röker eller inte ska staden kännas som en trivsam plats att vistas i, säger han.

Cigarettfimpar – ett miljöproblem

Kommunen satsar 200 0000 kronor på att inför rökrutorna som kommer placeras på Möllevångstorget, Södertull och Lilla torg. Beslutet togs i tekniska nämnden på torsdagen och det är främst Andreas Schönström som varit drivande i frågan.

– Det är två skäl. Det finns en risk att rökarna går till kommunens platser när den nya lagstiftningen tvingar ut dem från uteserveringar. Det andra är att vi ser ett ökat renhållningsproblem och miljöproblem i staden med cigarettfimpar. Det kan bli bättre i och med detta, säger han.

Enligt en skräpmätning som gjordes av kommunen förra sommaren är 63 % av all nedskärning cigarettfimpar.

Malmö först i landet

Tanken är att rökrutorna ska vara på plats innan tobakslagen träder i kraft. Blir det ett lyckat resultat kan fler införas, en utvärdering ska göras efter sommaren.

– Det är kul att Malmö kan visa vägen och inspirera till nya idéer och det önskar jag att vi kan göra även här, säger Andreas Schönström.

Förutom rökrutor pågår ett projekt med att byta ut stadens alla 3000 papperskorgar så att de får ett inbyggt askfat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet