Foto: TT

Malmö kan få nattåg till Köln

Uppdaterad
Publicerad

Sträckan Malmö–Köln pekas ut som bästa alternativet för att inleda trafik med statligt upphandlade nattåg, men den kan tidigast komma igång om två till tre år, bedömer Trafikverket.

Även på sträckan Stockholm–Hamburg finns goda möjligheter för nattågstrafik, men där behövs en fördjupad utredning, bland annat av konkurrensen, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. På ännu längre sikt kan fler destinationer bli aktuella, till exempel Bryssel, Berlin, Frankfurt och Basel.

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för statlig upphandling av nattågstrafik till europeiska städer och uppdraget ska vara slutfört i april. Men redan nu föreslås Malmö–Köln som ett första steg att gå vidare med.

Saknas lämpliga fordon

”Restiden på sträckan är rimlig och det finns goda möjligheter till fortsatta anslutningar från Köln”, säger enhetschef Anna Fällbom i pressmeddelandet.

Ett problem är bristen på lämpliga fordon. Svenska fordon går inte att använda på kontinenten av tekniska skäl. Trafikverket förordar att den operatör som trafiken upphandlas av själv ska tillhandahålla fordon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer