Malmö – Kulturförening fortfarande hemlös

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska kulturföreningen som vräktes från sina lokaler i Rosengård i fjol, är fortfarande hemlösa.

Medlemmarna är oroliga över framtiden.

– Våra ungdomar har ingenstans att ta vägen, när de saknar en trygg plats. Då blir det att de sitter utanför pizzerior hela kvällarna och inte gör något vettigt. Vi föräldrar är bekymrade över knark och gängbildning, säger Ammar Daoud, en av föreningens aktiva medlemmar.

Upploppen i Rosengård i slutet av förra året hade sin grund i att Islamiska kulturföreningen förlorade sina lokaler i november.

Ikväll träffar föreningen stadsdelspolitikerna för att diskutera lokalfrågan.

– En viktig del av mig har tagits ifrån mig, en stor del av mitt liv. Det är jag mycket ledsen för, berättar Ammar Daouds dotter Ella Daoud, 16 år.

Hon träffade ofta sina kompisar på Ramels väg 41. De lagade mat ihop, dansade, hade bönestund och olika studiecirklar.

Också Sami Touman känner att han har vuxit upp och lärt sig mycket i lokalerna, som föreningen hade i över 15 år.

– Vi hjälpte ofta de mindre barnen med läxorna, mycket matte, fysik och kemi, och vi såg klara resultat i deras betyg. Det är ju sådant som behövs i en stad som Malmö där så många inte kan svenska och inte kommer in på gymnasiet.

Fredagsbönen håller föreningsmedlemmarna nu på olika ställen, istället för att samlas som förut. Ett par hundra kom förut till den lilla lokalen på Ramels väg för att be varje fredag.

– Nu går vi till olika källarmoskéer, eller som jag själv, till Islamic Center. Men det kan vara svårt att förstå en bön på ett språk man inte förstår. Islamiska kulturföreningens fredagsbön hölls mest på arabiska, förklarar Ammar Daoud.

Inom islam är fredagsbönen inte lika viktig för kvinnor som för män.

Av utrymmesskäl prioriterades männen på Ramels väg:

Om föreningen fick en större lokal i framtiden, skulle även kvinnorna få plats.

– Självklart, kvinnorna är välkomna, säger Ammar Daoud.

Orsaken till vräkningen är något oklar. Enligt fastighetsbolaget Contentus skulle lokalerna användas till annat. Dessutom tillät inte brandsäkerhetsreglerna att flera hundra personer samlades där till fredagsbön. Men Ammar Daoud köper inte den förklaringen.

– Vi hade haft lokalen där i 13-14 år innan någon sa något. Vad var nytt? Vi var beredda att betala mer i hyra, och vi var samarbetsvilliga på olika sätt. Vi förstår inte varför vi blev av med kontraktet.

Något som kan försvåra föreningens chanser till ny lokal är den numera berömda Rosengårdsrapporten från Försvarshögskolan, beställd av regeringen, om ökad radikalisering, islamisering och åsiktskontroll på området.

– Det är ju hemskt om folk tror att vi vill införa sharialagar! Det är jag helt emot. Jag är en stolt muslim som vill utöva min religion, men jag är helt emot sharia-tänkandet, fortsätter Ammar Daoud.

Enligt honom är det också upp till var och en om man vill bära slöja:

– Det handlar inte om hur du ser ut. Det viktiga är din moral och hur du tänker. Jag har aldrig träffat någon ”åsiktspolis” här och den enda bortgifta tjej jag känner till kom från en romsk familj, säger han.

Ella Daoud och Sami Touman har tagit illa vid sig av rapporten och efterföljande debatt.

– När någon skriver muslim, då hör jag mitt namn, det ekar i mig. Stör jag samhället? undrar Ella Daoud.

– De terrorstämplar oss och folk vågar inte flytta till Rosengård. De vill att vi ska integreras, men det de säger leder bara till segregation. Det finns så mycket allvarligare samhällsproblem att prata om, till exempel alkohol, bilolyckor och våldtäkter.

– Varför ska de hela tiden peka ut och problematisera Rosengård? undrar Sami Touman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.