Malmös polismästare Stefan Sinteus Foto: Arkiv

Malmö lånar poliser för att klara det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö lånar in poliser för att klara bekämpningen av det dödliga våldet. Just nu jobbar ett 60-tal inlånade poliser från polisregion syd i staden. Enligt ledningen måste den grövsta brottsligheten prioriteras.

– Dödligt våld ska prioriteras enligt polisledningen och jag förstår att det kan få konsekvenser för andra i region syd, men det är det dödliga våldet som måste prioriteras, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Malmöpolisen har i nuläget mandat att plocka in extra kompetens vid särskilda händelser som till exempel under de senaste skjutningarna i Föreningarnas Hus på Ystadvägen.

– Sen årsskiftet har vi haft möjlighet att ta in förstärkning och vi har väl som mesta haft 150 extra poliser inne men just nu har vi 60, säger Stefan Sintéus.

LÄS MER: Skottlossning i föreningslokal

”Dödliga våldet står högst”

Poliserna behöver ha en särskild kompetens. I nuläget lånar Malmöpolisen exempelvis åtta utredare från Kalmar. I övrigt vill Stefan Sintéus inte kommentera vilka poliser som lånas in och var de kommer ifrån.

– Men vi kommer att fortsätta ta in poliser från annat håll så länge vi har så här många ärenden av grovt kriminellt våld. Då får annat vänta för det är det dödliga våldet som står högst på prioriteringen, säger han.

Så småningom hoppas han att Malmö ska ha egna poliser och inte behöva låna in, men eftersom belastningen har varit hård sen årsskiftet med gränskontroller och skjutningar så finns i nuläget inga andra alternativ.

LÄS MER: 22 poliser lånas ut till Malmö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.