Polisen har spärrat av området utanför Föreningarnas hus i Malmö där en man tidigt på söndagsmorgonen sköt mot gästerna på en fest. Foto: SVT

Skottlossning i föreningslokal i Malmö – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Vid sextiden på söndagsmorgonen började en person skjuta inne i en föreningslokal i Malmö där ett 70-tal personer befann sig. Två unga män har livshotande skador efter skottlossningen och ytterligare en person i övre tonåren har förts till akuten med lindrigare skador.

– Gärningsmannen är fortfarande på fri fot, bekräftar Anna Göransson, pressinformatör på polisen.

SVT Nyheters reporter Mikael Nilsson befann sig på platsen strax efter skottlossningen och berättar att det ska ha pågått en fest i lokalen under lördagskvällen och sent in på söndagsmorgonen.

LÄS MER: Det känns obehagligt, man kan ju komma emellan

Kaos efter skottlossningen

Vittnen berättar om en kaos på platsen när människor försökte fly från lokalen efter skottlossningen.

– Jag har talat med vittnen som beskriver att det sprungit ett 50-tal personer här på gatan. Polisen hade initialt lite svårt att få grepp över situationen på platsen och det var först efter en stund som de påträffade två personer, enligt uppgifter medvetslösa, härinne i lokalen, berättar Mikael Nilsson.

– De togs ut och fick hjärt- och lungräddning direkt innan ambulanspersonal anlände till platsen. Därefter fördes de akut till universitetssjuhuset i Malmö.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att det var kaos på platsen.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det. Jag kan tänka mig att det funnits personer på platsen, vänner och anhöriga och att det har blivit oroligt, men jag har ingen kunskap om det just nu, säger Anna Göransson.

– Det fanns personer kvar i lokalen, hur många har jag inte några uppgifter om.

LÄS MER: Malmö stad hyrde ut lokalen – förening kan ha brutit kontraktet

Polisen har spärrat av området utanför Föreningarnas hus där en man tidigt på söndagsmorgonen började skjuta inne på en fest. Tre personer har förts till sjukhus, två unga män har livshotande skador. Foto: TT

Tidigare skottlossningar på samma plats

Skottlossningen inträffade centralt i Malmö i ett område som tidigare varit plats för många våldsdåd.

– Precis här vid Föreningarnas hus inträffade en allvarlig skjutning tidigare i år då en ung man sköts precis här, säger Mikael Nilsson som rapporterar direkt från platsen.

– Han fördes till sjukhus allvarligt skadad, men klarade säkert livet på grund av att han hade en skottsäker väst.

– Nu senast förra fredagen var det en skottlossning på i stort sätt samma område, på Bragegatan bara runt kvarteret. Då blev minst två personer skjutna i samband med ett rån. I den här stadsdelen på den här ytan händer det mycket våldsamheter, säger Mikael Nilsson.

I Föreningarnas hus, som ligger i Pripps gamla verkstadslokaler på Ystadgatan i centrala Malmö, hyr ett tjugotal idrottsföreningar och andra föreningar lokaler av kommunen. 

Det är ännu oklart i vilken av lokalerna festen där skottlossningen ägde rum hölls.

LÄS MER: Ingen misstänkt för dödsskjutningen i Seved

Fick larm 05:52

Klockan 05:52 fick polisen larm från flera personer om skottlossningen i en föreningslokal på Ystadvägen.

Polis och ambulans åkte till platsen. Platsen spärrades av för teknisk undersökning och vapenhundar genomsökte området.

– Vi är på plats med ett antal patruller. En skottlossning är alltid en allvarlig händelse och vi har tre skadade, sade Anna Göransson vid polisens ledningscentral till SVT Nyheter under morgonen.

Spärrade av akuten

Sydsvenskan skrev tidigare under morgonen att polisen skulle ha jagat personer som försökt försvinna från platsen, men senare kom det fram att polisen bara ville prata med vittnen som var på väg bort från platsen.

– Vi har ingen gripen, ingen misstänkt just nu, säger Anna Göransson till SVT Nyheter.

Initialt kom uppgifter om att också akutmottagningen i Malmö hade spärrats av.

– Det är en rutin som polisen har här efter allvarliga skottlossningar, då spärrar man av akutmottagningen, dels för att säkra personal där inne, dels för offrens skull, för att man inte vill ha en möjlig ny konfrontation inne på sjukhusområdet.

LÄS MER: Två män i Malmö sköts i samband med rån

Anna Möller vid Region Skånes pressjour bekräftar att tre personer förts till sjukhus efter händelsen.

– Två av dem har livshotande skador och en är lindrigt skadad. De är alla unga män. De två som har livshotande skador är en man i 20-årsåldern och en man i 25-årsåldern, de har förts till akuten i Malmö.

– Den lindrigt skadade personen är i övre tonåren och är förd till akuten i Lund. Exakt vilken typ av skador de har och vilken vård de får kan jag inte kommentera, men det är från den här händelsen, säger Anna Möller till SVT Nyheter.

Platsen avspärrad

Ystadvvägen utanför lokalen var avspärrad fram till klockan 10 på söndagen då den tekniska undersökningen av platsen var klar och trafiken åter kunde släppas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.