• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Polisen har genomfört många förhör efter nattens skottlossning. Annika Kristiansson bor i närheten. Hon märkte inte av skottlossningen i natt, men tycker det känns väldigt obehagligt. Foto: TT/Linda Ekström, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Det känns obehagligt, man kan ju komma emellan”

Polisen tror att personer som haft med söndagmorgonens skottlossning i Malmö att göra lämnade platsen i bil. Polisen har säkrat vissa fynd i lokalen, där två unga män fick livshotande skador.
Grannen Annika Kristiansson, märkte inte att skjutningen ägde rum.

Det var vid sextiden på söndagsmorgonen som en person började skjuta inne i en föreningslokal i Malmö där ett 70-tal personer befann sig.

På eftermiddagen märktes inte mycket utanför lokalen av nattens skottlossning. Få grannar i området verkar ha lagt märke till det som hänt. Andra vill inte prata.  Annika Kristiansson bor precis bakom lokalen där skjutningen ägde rum.

– Jag märkte ingenting alls, läste om det först imorse. Det känns väldigt obehagligt, man kan ju komma emellan när de skjuter. Jag tycker det har blivit värre med åren, säger hon.

Hon har bott på Seved i 25 år, ett område intill Föreningarnas hus där det skett flera våldsbrott de senaste åren.

– Men jag är inte rädd och trivs i området. Jag gillar att det är mångkulturellt.

En ung kille som vill vara anonym tycker att situationen i området blivit värre.

– Det är hemskt när sånt här händer. Det börjar bli så vanligt.

LÄS MER: Skottlossning i föreningslokal i Malmö

Ingången till föreningslokalen var fortfarande avspärrad på söndagseftermiddagen. Foto: Linda Ekström

Säkrat spår på platsen

Polisen uppskattar att det var mellan 50 och 100 personer på festen. Enligt festdeltagare på plats var flera personer i lokalen unga personer i 20-25 årsåldern.

Det är fortfarande för tidigt att säga något om ifall skjutningarna har kopplingar till kriminella gäng, eller tidigare skjutningar i staden.

– I nuläget har vi inte tillräcklig information för att varken bekräfta eller utesluta det, säger Anna Göransson, informatör på polisen.

Efter den tekniska undersökningen av brottsplatsen som blev klar på eftermiddagen har polisen säkrat vissa fynd i lokalen som kommer att skickas in för analys. Vad det rör sig om för typ av fynd vill polisen inte gå in på.

LÄS MER: Malmö stad hyrde ut lokalen – förening kan ha brutit kontraktet

Oklart vad det var för fest

Två av de skjutna männen vårdades fortsatt under söndagen med livshotande skador på Skånes universitetssjukhus. Ytterligare en man skadades lindrigt i samband med skottlossningen.

Polisen tror att en eller flera personer som kan ha med skottlossningen har lämnat platsen i bil.

– Det är antagligen vittnesuppgifter på plats som har framkommit i förhör, säger Anna Göransson, informatör på polisen.

Polisen har inga uppgifter att lämna om vad det rörde sig om för fest eller i vilken föreningslokal festdeltagarna befann sig.

– Det är ingen information vi har. Det är i en föreningslokal och den är förmodligen uthyrd till andra än de som står på lokalen. Det är väldigt oklart vad det är för fest, säger Anna Göransson.

Justitieministern fördömde brottet

På eftermiddagen kommenterade justitieminister Morgan Johansson händelsen på Twitter.

”Ett avskyvärt brott. Ytterligare satsningar på polisen och skärpt vapenlag behövs. Förslag kommer inom kort”.

Malmös polismästare Stefan Sintéus kontrade:

”Vi ser fram emot ditt engagemang i frågan. Vi har det verkligen tufft på Malmöpolisen, inte minst med resursen och behöver full support.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer