• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Förvaltningsdirektör Johan Hermansson fick beskedet om skottlossningen på söndagsmorgonen. Foto: Press/SVT

Malmö stad hyrde ut lokalen – förening kan ha brutit kontraktet

Lokalerna där söndagens skottlossning inträffade hyrs ut av Malmö stad. Nu tittar kommunen på om någon av föreningarna brutit mot kontraktet, då en fest med ett 70-tal personer urartade i skottlossning och två unga män skadades svårt.

Till vardags används brottsplatsen i söndagmorgonens skottlossning av en rad olika idrotts- och kulturföreningar. Bland annat anordnas barn- och ungdomsaktiviteter i lokalerna.

En fastighetsägare hyr ut lokalerna till Malmö stad som i sin tur hyr ut utrymmena till olika föreningar i staden. Johan Hermansson, direktör på Fritidsförvaltningen fick beskedet om skottlossningen tidigt på söndagsmorgonen.

– Först reagerar man så klart med bestörtning. Den första tanken är givetvis hur det har gått med de inblandande, säger han.

– Vi funderar också på vad det innebär för Föreningarnas hus. Vad som har hänt, vem som har varit i lokalen och vad det var som pågick där.

LÄS MER: Två män livshotande skadade efter skottlossning

”Låter som utanför gränsen”

Hyresavtalet med kommunen reglerar vilka tider som de olika föreningarna får vistas i lokalerna.

– Vi har ett reglerat avtal, vad man får göra i lokalen och hur många man får vara där. Vi får givetvis titta på hur de villkoren ser ut och om det varit några avvikelser kring det.

Enligt polisen är det 50-100 personer som har varit i lokalen klockan sex på morgonen, är det tillåtet enligt avtalet?

– Vi får återkomma till det, men det låter definitivt som att det ligger utanför den gränsen. Det låter inte som någon tid som det är aktuellt att ha någon aktivitet där.

LÄS MER: ”Det känns obehagligt, man kan ju komma emellan”

På väg att flytta in

En av de hyresgäster som är på väg att flytta in sin verksamhet i lokalerna är Iransk-svenska solidaritetsföreningen.

– När vi skrev kontrakt var det väldigt tydligt att man inte skulle ha någon verksamhet i lokalerna efter klockan 23, med vissa få undantag, säger Babak Rahimi Tehrani, verksamhetssamordnare på föreningen.

– Det känns som det inte finns någon kontroll för vad som händer där från kommunens sida.

Trots skottlossningen känner han sig inte avskräckt från att flytta in föreningens verksamhet i lokalerna.

– Det är beklagligt att det händer, men det kan hända var som helst. Föreningarnas hus skiljer sig inte från resten av Malmö, Sverige eller världen. Men jag hoppas det blir en väckarklocka för myndigheterna att agera bättre.

”Ansvaret ligger på arrangören”

Vilken förening som varit i lokalen på söndagsmorgonen finns det ännu inga entydiga uppgifter om. Förvaltningsdirektör Johan Hermansson kan inte minnas några tidigare rapporter om hyresgäster som missskött sig.

– Nej, inte vad jag har dragit mig till minnes, men det är också sådana frågor som man ställer sig, vi får gå tillbaka och titta, säger han.

Känner ni  på kommunen något ansvar för att detta har kunnat inträffa?

– Vi hyr ut massor av olika lokaler där människor per automatik samlas. I det här läget tänker man alltid på vad man kan göra för att begränsa sådant här, men det är svårt. Ansvaret ligger mycket på den som har arrangerat och den som är hyresgäst.

Kommer ni att vidta några åtgärder med anledning av det som inträffat?

– Jag vet inte, men om det är något som har använts på ett felaktigt sätt eller om det bryter mot avtalen så finns det anledning att fundera på vad det skulle innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer