Malmö Redhawks Max Görtz jublar med lagkamraterna efter 1-0. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

Malmö Redhawks slog Rögle i hett Skånederby

Malmös hopp om en kvartsfinalbiljett lever – mycket tack vare Oscar Alsenfelt. Hemmamålvakten nollade Rögle i ett hett Skånederby som Malmö vann med 3–0.

Redan inför Skånederbyt i ett utsålt Malmö arena (12 600 åskådare) var både Malmö och Rögle redan klara för SM-slutspel – för Rögle det första på 25 år och blott det andra i klubbens historia.

Via de tre derbypoängen har dock tabellsjuan Malmö fortfarande chansen att nå en direktplats till en kvartsfinal. I den sista omgången väntar avsågade Örebro på hemmais. För Rögle, som antingen slutar åtta eller nia, väntar sexan Skellefteå på hemmaplan – laget som Malmö jagar.

Kanonstart för Malmö

Hemmalaget fick en kanonstart på derbyt. Redan efter 1.20 skickade forwarden Max Görtz in 1–0 bakom Justin Pogge. Starten på en dominans för Malmö? Snarare tvärtom. Rögle tog över och ägde hela den första perioden (vann skottstatistiken med 15–7) och var ytterst nära att kvittera. Trevor Mingoia fick ett mål bortdömt för hög klubba, Lucas Elvenes missade öppet mål och Kodie Curran prickade ribban bakom Oscar Alsenfelt i hemmamålet.

I andra akten kunde Malmö ta över – mycket tack vare att Rögle uppträdde odisciplinerat. Ängelholmslaget drog på sig fyra utvisningar under knappt nio minuter och redan på det andra numerära överläget straffade det sig. Efter 8.56 skickade Malmöbacken Marcus Björk in 2–0 bakom en skymd Pogge.

Matchstraff för Rögles Carey

Med knappt fyra minuter kvar att spela av perioden exploderade det på isen. Kanadensaren Matt Carey sänkte Malmöbacken Carl-Johan Lerby med en ful tackling bakom mål och fick matchstraff. Efter situationen utbröt ett slagsmål mellan framför allt Malmös Carl Persson och Rögles Nils Höglander. Totalt delades det ut 25 utvisningsminuter i den andra perioden – plus Careys matchstraff. I slutskedet skrek Rögleledningen efter straff när Simon Ryfors kom fri i boxplay, men domarna friade.

Efter ett ställningskrig i den tredje perioden ryckte Malmö definitivt till sig de tre derbypoängen när Henrik Hetta tilläts svara för en soloåkning och sprätta in 3–0 bakom Pogge med knappt sju minuter kvar att spela.