Malmö stad avbryter SFI-upphandling på grund av fusk

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad avbryter sin kommande SFI-upphandling med ledande skolaktörer i Malmö sen omfattande redovisningsfusk uppdagats.

I början av mars i år framkom det att två ledande skolföretag i Malmö saltat sina SFI-fakturor till kommunen. Hermods tog betalt för att 65 procent av lärarna var behöriga. Egentligen var 65-80 procent av lärarkåren obehöriga. Astar, dotterbolag till Thoréngruppen, fakturerade under fem månader 7,7 miljoner kronor för mycket eftersom lärartätheten var lägre än vad de hade påstått.

Fusket har fått Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö att avbryta sin planerade upphandling av SFI-undervisningen, som skulle ha skett i början av augusti i år.

I den nya upphandlingen kan Malmö stad tänka sig att utöka SFI-platserna på den kommunala vuxenutbildningen istället. Även folkhögskolor med SFI-undervisning kan få fler platser, enligt Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

– Här går elever som drömmer om att arbeta på restaurang eller som elektriker och behöver språket för att förverkliga detta. Och blir istället cyniskt behandlade av företagen med undervisning som inte lever upp till våra krav. Vi har ett ansvar för eleverna och tar därför tillbaka en del av SFI-undervisningen. Jag kräver också full redovisning av företagen, säger Juan Espitia (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer