Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Rosenkvist från Malmö stad menar att tilltron till det allmänna skadas av misstänkt korruption. Kommunen väljer nu att inte förlänga avtalet med Securitas om vakter på Möllevångstorget i Malmö efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: SVT

Malmö stad om Londonresan: ”En sorglig historia”

Uppdaterad
Publicerad

Hemliga inspelningar avslöjar att två tjänstemän i Malmö stad ska ha gett Securitas information som hjälpt företaget att vinna ett miljonkontrakt. Kort efter att affären gått i lås blev tjänstemännen bjudna på en weekend i London av två nyckelpersoner i företaget.

Securitas vann upphandlingen om säkerhetsuppdraget på Möllevångstorget men nu väljer Malmö stad att inte förlänga avtalet med företaget. Detta efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat misstänkt korruption i upphandlingen.

– Det är en sorglig historia för alla inblandade och för tilltron till det allmänna, säger Jonas Rosenkvist, direktör för intern ledning och stöd på stadskontoret vid Malmö stad.

De två tjänstemännen på kommunen undanhöll alla dokument om resan för sin chef.

–  Vi har regler och rutiner för resor och hur man ska redovisa. Om några enskilda medarbetare bland alla våra 27 000 väljer att inte följa det är det oerhört svårt för oss att kontrollera. Men när vi har upptäckt att någon har brutit mot det så agerar vi, säger Jonas Rosenkvist.

Tjänstemännen har slutat

Malmö stad har även polisanmält omständigheterna kring upphandlingen men enligt Jonas Rosenkvist ser man själva inga indikationer på att Londonresan eller kopplingarna mellan de två tjänstemännen och säkerhetsföretaget har påverkat upphandlingen.

Har de här tjänstemännen varit inblandade i andra upphandlingar som man behöver se över?

– Nej vi gör inte bedömningen att vi behöver titta på några andra upphandlingar. I nuläget har vi fokuserat på den här.

De två tjänstemännen har slutat på egen begäran. Säljaren som tog med tjänstemännen på Londonresan och en högt uppsatt chef på Securitas har avskedats och polisanmälts. En internutredning pågår.

Securitas Sveriges vd Carl Dahlén säger att han är bedrövad och besviken men att individernas agerande inte representerar Securitas som bolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer