Skånska Dagbladets tidningshus. Foto: Per Carlsson/SVT

Skånska Dagbladet förlorar strid mot Malmö stad

Uppdaterad
Publicerad

Skånska Dagbladet ville riva ett kulturhus och bygga hotell. Malmö stad sa nej och stämdes på 200 miljoner kronor av Skånskan. Nu har domen fallit, till Malmö stads fördel.

– Det är både vi och nog Malmös skattebetalare nöjda med, säger Göran Sundberg, jurist på Stadsbyggnadskontoret.

Tvisten handlar om att Skånska Dagbladets fastighetsbolag, Skånepantern, ville riva ett äldre kulturhus på Norra Vallgatan som ligger i samma kvarter som Skånska Dagbladets redaktion. På platsen ville bolaget bygga ett hotell med 180 rum som man räknade med skulle säkra tidningens ekonomi.

Malmö

Men Malmö stad sa nej, man ville bevara huset.

När beslutet kom 2016 stämde Skånska Dagbladet Malmö stad på 200 miljoner kronor, för den skada bolaget skulle drabbas av på grund av rivningsbeslutet.

– Det är en ytterst märklig hantering av Malmö, som säger sig vilja vara en framåtsträvande kommun. Det är tragiskt att man tagit det här beslutet som omöjliggör ett projekt som skulle skapat 100 nya arbetstillfällen, sa Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson då.

Tvingas betala betydligt mindre

Mark- och miljödomstolen avvisar helt kraven på 200 miljoner och motiverar det med att det inte är rivningsförbudet som orsakat skadan, utan en ändring av detaljplanen.

Så kostnaden för Malmö stad blir tre miljoner kronor för marknadsvärdesminskning och för beslutet att skydda byggnaden. Plus fyra miljoner för hälften av Skånska Dagbladets rättegångskostnader.

– Det är vi så klart nöjda över, men vi gick in i det här utefter att vi inte var ersättningsskyldiga alls, säger Göran Sundberg.

Huruvida Malmö stad ska överklaga domen är än så länge oklart.

– Vi håller på att utvärdera domen och ser hur vi ska hantera ärendet vidare, säger Göran Sundberg.

Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson tycker att domstolen har tagit ställning till fel saker.

– När jag läser domen konstaterar jag att domstolen inte har beaktat själva rivningsförbudet utan bara att Malmö stad har ändrat detaljplanen för huset. Därför kommer vi sannolikt att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen, säger Håkan Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet