Malmö stad vädjar om invånarnas hjälp efter hösten och vinterns trädvandaliseringar. Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmö stad vädjar om hjälp efter vandalisering av träd

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten och vintern har 155 träd på allmän plats vandaliserats i Malmö. Nu vädjar Malmö stad om tips från allmänheten.

Under de senaste månaderna har över 150 träd vandaliserats i Malmö genom att barken på träden har skrapats av.

Vandaliseringen har skett vid 23 olika tillfällen på kyrkogårdar och i parker runt om i Malmö, vilket SVT Nyheter Skåne tidigare har rapporterat om.

”Ett angrepp på något som tillhör oss alla”

Nu vädjar Malmö stad om hjälp från allmänheten. Personer som kan ha sett något eller har upptäckt nya, skadade träd uppmanas ringa polisen på 114 14 och lämna sina uppgifter.

– Vi vill försöka få stopp på detta så snart som möjligt. Alla stadens träd är oerhört värdefulla – för ekosystemet och för upplevelsen i staden. De har också en stort historiskt och kulturellt värde, säger Lars Ola Bromell, landskapsarkitekt och trädspecialist inom Malmö stad.

Lars Ola Bromell påpekar även att det finns en ekonomiska aspekt av vandaliseringen.

– Alla invånare har bidragit till att bekosta träden och sköta om dem, så det är ett angrepp på något som tillhör oss alla. Det är fruktansvärt, säger Lars Ola Bromell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.